06.11.2016 Kutak za mame

Naučno otkriće: Dojenje može da izleči čak i nasledne poremećaje

Potein laktoferin bakterijama uzima gvožđe i šalje ga u krvotok i tako sprečava oboljenja izazvana određenim bakterijama, gljivicama, pa čak i virusima.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Otpornost na antibiotike rastući je problem koji zabrinjava zdravstvene ustanove. Međutim, otkriven je sastojak majčinog mleka sposoban da deluje na tzv. super-bakterije otporne na lekove.

Protein ‘laktoferin’ bakterijama uzima gvožđe i šalje ih u krvotok. Sprečava oboljenja izazvana određenim bakterijama, gljivicama, pa čak i virusima.

Dojenu novorođenčad održava zdravom jer mleko deluje antibiotski, a prema rečima britanskih naučnika laktoferin može da iskoreni patogene organizme. Novi antibiotik prepoznaje određenu bakteriju bez oštećivanja okolnih. Podstiče brzu regeneraciju ćelija i navodno deluje na osnovni sastav bakterije.

Pročitajte i… Koji sportovi se preporčuju u periodu dojenja?

Dodatno, lek bi mogao da izlečiti anemiju srpastih ćelija – naslednog poremećaja krvi pri kojem crvena krvna zrnca poprimaju neprirodan oblik. U Velikoj Britaniji, nedavno je izdato upozorenje o preteranom korišćenju antibiotika, a premijer Dejvid Kameron naglašava da njihova dalja upotreba može da unazadi modernu medicinu.

Lekovi otporni na bakterije godišnje uzrokuju smrt 700,000 osoba.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije