08.12.2016 Kutak za tate

Tata u postporođajnoj depresiji

Zašto očevi pate od postporođajne depresije?

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Da li je moguće da sam ja umesto moje žene ja u depresiji?

Sasvim je moguće. Kada se govori o depresiji posle rođenja deteta često se zaborave tate u toj priči. Studije pokazuju da 10% očeva pate od depresije posle rođenja deteta, nezavisno od toga da li i majka pati od postporođajne depresije ili ne.
Zašto se osećam tako potišteno kada imam prelepo zdravo dete i ljubav moje supruge?
Razlozi za nastanak depresije kod muškaraca i kod žena su različiti. Muškarci mogu da osećaju da je finansijska odgovornost na njihovim leđima.

Moguće je da se loše osećate jer ste se navikli na drugačiji život, a sada umesto žurke, izlazaka, treba da sedite kući i brinete se o bebi. Možda vas brine da li ćete biti dobar otac. Možda vam samo nedostaje supruga, koja sada više vremena provodi sa bebom nego sa vama.
Izgleda da je moju ženu prošla postporođajna depresija, a mene još drži. Kada će to proći?
Ubrzo ćete se i vi izvući iz ove situacije samo treba da shvatite da je sve to što vas tišti prolazno: vaša žena će se ubrzo vratiti na posao i nećete imati toliki teret na leđima.

Ubrzo ćete se snaći i u planiranju vaših društvenih aktivnosti kada beba uhvati neki ritam, ili ćete početi da se družiti sa sličnim porodicama koji imaju malu bebu. A i žena će vam posvetiti više pažnje kada beba malo poraste.

U svakom slučaju odredite jedan deo dana i posvetite se sebi. U prvim nedeljama posle bebinog rođenja uglavnom se desi da ne uočavate sitnice. Napravite neku strategiju da bi uspeli da se naspavate i odmorite, da jedete što više ukusne i zdrave hrane, i aktivno vežbajte, to važi za oba roditelja. Veoma je važno da ostanete bliski sa partnerom.

Ukoliko se osećate isključeni pričajte o tome sa vašom suprugom i probajte da nađete zajedničko rešenje za taj problem – možda se niste dovojno angažovali oko bebe i zbog toga vaša žena nema dovoljno vremena za vas.
Prošlo je već tri meseca od kako smo dobili bebu, a ja se još osećam veoma potišteno?
Ne ustručavajte se da zatražite medicinsku pomoć ukoliko ne možete sami da rešite problem. Ako vaša depresija traje više od nekoliko nedelja, praćena je pospanošću, gubitkom apetita, osećanjem beznadnežnosti i bezpomoćnosti ili agresivnim ponašanjem hitno potražite medicinsku pomoć.

Veoma je važno da ostanete bliski sa partnerom. Neke sitnice mogu da učine da se otac oseća nesposobnim i kao outsider. Oba roditelja moraju da osećaju podršku, dobrodošlicu, i da imaju takav odnos da ohrabre jedno drugo u svakoj situaciji, zbog sebe samih i zbog odnosa sa bebom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije