15.03.2016 Porodica Saveti

Naučite dete šta je dozvoljeno a šta ne!

Saznajte kako da naučite dete šta sme da radi, a šta ne…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Da li treba da promenim svoje ponašanje da bi moje dete bilo bezbedno?

Svakako, jer ma koliko vaš dom napravili bezbednim nikad nije 100% siguran, zato uvek treba da budete na oprezu. Uvek morate biti svesni šta radite i nikako ne smete dozvoliti da budete rasejani u društvu bebe. Zato ne bi trebalo da koristite sedative, alkohol ili druge opijate kako ne bi doveli sebe i dete u opasnost. Ni u kom slučaju ne ostavljajte bebu samu u kući ili u sobi. Nikada ne smete da ostavite bebu i da skoknete do prodavnice, pijace ili komšinice, da preparkirate kola ili da odete u poštu.

Nikada ne smete da ostavite nož na stolu dok je beba za stolom, uključenu peglu ili veš mašinu bez nadzora, dok se beba kreće naokolo. Morate da pazite da tople napitke ili alkoholna pića, pepeljaru i slično ne ostavljate na stolu na dohvat deteta. Nikada ne ostavljajte bebu samu sa detetom predškolskog uzrasta ili sa kućnim ljubimcem.

Najbitnije je da stvorite naviku da opasne stvari kao što su lekovi i hemijska sredstva posle upotrebe vraćate na svoje mesto i da ih ni na tren ne ostavite u domašaju deteta. Naučite tehnike prve pomoći i sastavite kućni pribor za prvu pomoć.

Kako da naučim dete šta sme, a šta na sme da dira?

Vreme je da počnete da podučavate vaše dete šta sme da dira, a šta ne sme. Nemojte samo govoriti NE, objasnite detetu zašto ne bi trebalo da dira peć, makaze, šoljicu sa kafom. Treba da naučite svoje dete šta sme da stavlja u usta, a šta ne. Ograničite mogućnosti i recite: ne stavljaj u usta ništa što ti mama ili tata nisu dali…

Šta da treba da radim da bi mi dete bilo bezbedno na ulici?

Učite dete ponašanju na ulici. Treba da nauči da ne sme da pređe ulicu, a da ne drži ruku odrasle osobe. Isto tako treba da osluškuje i traži automobil (da gleda levo i desno) i da ne prelazi ulicu van pešačke zone ili na crveno – vi treba da budete uzor detetu u tome!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije