27.12.2013 Porodica

Rosa nastavlja inicijativu: Majčino mleko je spas za prevremeno rođene mališane

Na Institutu za neonatologiju u Beogradu svakodnevno se primi više od sto beba, a oko 10 odsto mališana je težine manje od hiljadu grama. Zahvaljujući Rosa vodi, 2010. godine, ovoj ustanovi pružena je podrška u opremanju i razvoju Prve srpske banke humanog mleka, a danas, više od 50 beba koje su smeštene na Institutu za neonatologiju, svakodnevno dobijaju upravo donorsko humano mleko.

Klinika-za-pedijatriju-Klinickog-centra-Kragujevac

Majčino mleko je nazdravija i najprirodnija hrana koja na najbolji način može pomoći ovim mališanima da se pravilno razvijaju. Zato Rosa već četvrtu godinu sprovodi akciju formiranja i razvoja banaka humanog mleka, a u narednom periodu nova banka humanog mleka biće otvorena na Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac.

Do kraja marta naredne godine od svake prodate flaše Rosa vode izdvajaće se novčana sredstva za kupovinu najsavremenije medicinske opreme za novu, a takođe će biti nastavljena podrška već postojećim bankama humanog mleka u Beogradu i Novom Sadu.

Ponosni smo što vidimo da se što veći broj mama priključuje akciji i donira svoje mleko što pokazuje da smo uspeli u nameri da podignemo svest o značaju majčinog mleka i dojenja“, reči su Tanje Petrović, predstavnice vode Rosa.

Značaj banki humanog mleka je neprocenjiv – majke koje redovno i potpuno prazne svoje dojke duže doje a samim tim povećavaju zaštitu svojih mališana. Istovremeno, bez dojenja nema ni banki mleka, i zato Rosa u okviru akcije edukuje mame o značaju majčinog mleka i dojenja, ali i načinu na koji mogu postati donori.

Donor humanog mleka može da bude svaka zdrava žena koja ima više mleka nego što je potrebno njenom detetu da dobro napreduje. Pored majčine dobre volje, žene, ukoliko žele da daruju mleko, trebalo bi da budu i zdrave, tj. ne piju lekove, ne puše i ne uzimaju stimulativna sredstva.

Rosa će i u narednom periodu nastaviti da pomaže prevremeno rođenim bebama kako bi što veći broj njih širom Srbije mogao da dobije najprirodniju i najzdraviju hranu – majčino mleko.

Više informacija o projektu i mogućnosti doniranja mleka potražite na sajtu www.bankamleka.rs.

Rosa inicira novu banku humanog mleka u Klinickom centru Kragujevac

Klinicki centar Kragujevac

Dusan Antonijevic, direktor fabrike Rosa

_Klinicki centar Kragujevac
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije