26.12.2013 Dete

Svaki peti učenik u Srbiji ima krivu kičmu

Istraživanja i pregledi pokazuju da su deformiteti kičme i stopala kod mladih sve češći. Pokrenut projekat kojim će biti pregledano više od 10.000 dece i svakom ponaosob će se dati režim vežbi.

kriva kicma

Svaki peti učenik u Srbiji ima loše telesno držanje. Kod 15,4 odsto đaka ustanovljen je neki deformitet kičme, a loše oblikovana stopala kod – čak 17,6 odsto! Ovo su pokazali poslednji podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, na osnovu sistematskih preglada.

Osim sa kičmom i stopalima, deca imaju i sve više problema sa težinom. u Srbiji je skoro svaki peti odrasli stanovnik gojazan, a petina dece i mladih uzrasta od sedam do 19 godina ima prekomernu telesnu masu.

Od 1997. do 2007. broj dece sa deformitetima kičmenog stuba porastao je sa 8,8 odsto na 10,2 odsto. Pre pet godina sa deformitetom stopala bilo je 13,9 odsto đaka. Sada ih je za oko pet odsto više.

Telesna razvijenost učenika se takođe kroz duži niz godina zadržava na nezavidnom nivou, sa 18,4 odsto školske dece sa nezadovoljavajućom telesnom razvijenošću – podatak je Instituta „Batut“.

To praktično znači da skoro svako peto dete školskog uzrasta pokazuje odstupanje u telesnoj razvijenosti, visini, težini. Skoro trećina školske dece pokazuje odstupanje od normalne uhranjenosti.

Deformitet stopala ima više od deset odsto dece. Prethodno istraživanje koje je sproveo naš zavod na beogradskoj opštini Čukarica, sa decom uzrasta od sedam do 14 godina, pokazalo je da su dečaci i devojčice mnogo manje aktivni nego pre oko dve decenije.

Izvor: Mondo
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije