23.12.2014 Porodica

Upomoć, uopšte ne spavam!

Spadate li u majke koje ne mogu ni oka da sklope, a da ih u tome ne prekinu rođena deca?

haos

Novopečeni roditelji su često u šoku kada shvate u kojoj meri nedostatak sna narušava normalan život. Mnogi naivno veruju da će moći da rode bebu i da nastave da vode pređašnji život i to nedovoljno ispavani. Međutim, to apsolutno nije moguće.

Nedostatak sna vrlo brzo počinje da utiče na emotivno i fizičko stanje, pre svega majke, i javlja se iscrpljenost, dezorijentisanost, nervoza, razdražljivost i opšta slabost. Obično, ove posledice postaju uočljive na majkama kada beba navrši šestu nedelju života.

Saveti za borbu protiv umora

Odremajte. Pokušajte da odremate kada i vaša beba spava.

Idite ranije na počinak. Ukoliko ne možete da odspavate tokom dana, onda se potrudite da ranije odlazite na počinak. Poverite staranje o bebi suprugu kada se vrati sa posla, što će vam omogućiti da se odmorite pre odlaska na spavanje.

Napravite prioritete među kućnim obavezama. Sastavite listu obaveza koje morate da izvršite tokom dana, i to prema važnosti. Brisanje prašine baš može i da pričeka!

Prihatite svaku pomoć! I vi biste sigurno učinili isto drugima! Zato, dozvolite da druge mame vrate vašeg starijeg mališana iz vrtića ili škole, a vašoj mami da opere veš ili ga ispegla.

Jedite pravilno Oduprite se porivu da užinate čokoladu, pijete kafu ili zaslađene napitke. Uzimajte kvalitetne ugljene hidrate, kao što su integralni tost ili pecivo, banane i sendviči, koji se sporije vare i obezbeđuju energiju tokom dana. Takođe, jedite namirnice bogate gvožđem, kao što su crveno meso i zeleno lisnato povrće.

Podelite teret. Zamolite supruga, ili majku, da da detetu poslednji večernji obrok (izmlazano mleko u bočici) da biste vi mogli radnije da odete u krevet.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije