23.12.2014 Porodica

Za sve mame: Kako da preživite praznično ludilo

Za mnoge mame samo pominjanje praznika izaziva stres i nervozu. Pogledajte nekoliko trikova jedne mame koji će vam pomoći da smanjite praznični stres.

Približavanjem Nove godine ubrzavaju se i praznične pripreme – organizacija oko mališana,poseta prijateljima i porodici, kupovina poklona, dekorisanje kuće, priprema ukusnih jelovnika… Mnoge mame su opterećene da li će sve ispasti kako treba, pa često zaboravljaju da se opuste i uživaju.

Bez straha od očekivanja drugih i osećaja da sve mora da bude u najboljem redu, dozvolite sebi pravo izbora da praznike provedete na način koji će i vas učiniti srećnom i ispunjenom. Evo šta savetuje jedna mama:

Pripremite se

Pre nego što krenu praznici, kada je skraćeno radno vreme prodavnica, budite sigurne da ste kupile sve što vam je potrebno. Nekad i najmanje sitnice mogu da vam zadaju mnogo problema ako u poslednjem trenutku shvatite da vam nedostaju. Zato, napravite spisak i kupite na vreme sve što mislite da će vam zatrebati.

Posvetite se najbližima

U ovo doba godine većina ljudi se fokusira isključivo na poklone, pa često zaboravi da odvoji vreme na najbliže. Vašem mališanu će poklon koji ste kupili sigurno ostati zanimljiv za igru, ali još više će pamtiti zajednički provedeno vreme sa vama, zato, bez obzira u kolikom ste haosu, svaki slobodan trenutak iskoristite za igru sa njim.

Posvetite se sebi

Većina žena je uvek zabrinuta šta drugi žele i šta je drugima potrebno. Možda vaša ćerka ne želi da jede kolač koji vi fantastično spremate dok ne krene njena omiljena serija, možda vaš sin želi super igračku koju je teško pronaći. Ne kažem da nije važno misliti o drugima i potruditi se da svi budu zadovoljni, ali probajte da se opustite i odvojite vreme za sebe.

Ako jedino vi od svih u kući volite da jedete pečeno kestenje – spremite ih. Nije vam potreban dodatni razlog da biste uradili nešto u čemu samo vi uživate. Praznici će biti uspešni najvećim delom zbog vas, zato odvojite malo vremena i učinite nešto što će možda samo vas usrećiti.

Ne okrivljujte sebe zbog bilo čega

Možda ste kupovinu igračke koju vaš mališan toliko želi odlagali i na kraju se ona rasprodala. Možda ste zaboravili da pošaljete novogodišnje čestitke. Možda ste prazničnu večeru prepekli, pa morate da poslužite kuvane viršle. Ali jednostavno – nema potrebe da se nervirate! Niko se neće sećati takvih stvari. Većinom smo mi te koje najviše okrivljuju sebe. Treba samo da znamo da smo mogle bolje. Ove godine ne dozvolite da vam krivica pokvari raspoloženje.

Zatvorite oči i dišite

Ako vaša deca od slatkih malih i mirnih anđela postaju vriskavci koji skaču po kući, samo zatvorite oči i udahnite duboko. Zapravo uradite baš ovako: Zatvorite oči udahnite duboko, izbrojite do četiri, potom opet udahnite i izbrojite. Ponovite ovo nekoliko puta. Ako nisu u pitanju vaši mališani, možda će vas iznervirati muž, možda prodavačica, Zato dišite i ne dozvolite da vas bilo šta izbaci iz ravnoteže.

Nastavite sa porodičnom tradicijom ili otpočnite novu

Razmišljam da ove godine započnem novu tradiciju sa svojom decom na Badnje veče. To je zapravo stara tradicija, koju ću pokušati da oživim. Moja baka i ja smo to zajedno radile, a od kada je ona preminula, to je nestalo. Vreme je da se vrate neke porodične tradicije i da se održavaju u životu. Za mene je to prelepa uspomena, a želim da je i moja deca imaju jednog dana kad odrastu.

Izvor: yumama.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije