23.12.2014 Ishrana

Šta dete treba da jede?

O ishrani bebe od rođenja do dvanaest meseci mnogo se piše, pa majke nemaju mnogo nedoumica oko toga šta treba, a šta ne treba da čine. Međutim, o ishrani deteta starijeg od godinu dana retko gde ćete nešto uspeti da pročitate, te majke stiču utisak da su odjednom prepuštene same sebi.

sta dete treba da jede

Najčešći savet, koji ćete dobiti od nutricionista i pedijatara glasi: „Neka ishrana vašeg deteta bude raznovrsna i zdrava“. Ali, niko vam ne daje objašnjenje šta se pod tim, zapravo, podrazumeva.

Između prve i treće godine života energetske potrebe mališana ubrzano se povećavaju, jer ono brzo raste i postaje sve aktivnije. Ali, i pored toga što mu je potrebno mnogo energije, njegov želudac je još uvek mali i ne može da primi mnogo hrane odjednom. Zato su manji, sadržajni i česti obroci tokom dana pravo rešenje.

U idealnoj situaciji, vaš mališan treba da jede:

* Dosta složenih ugljenih hidrata, kao što su integralni hleb i testenina, pirinač, žitarice i krompir, kao deo svakog obroka
* Najmanje tri porcije voća i povrća dnevno (jedna porcija je sadržaj manje činije)
* Najmanje tri porcije mlečnih proizvoda (jedna porcija iznosi 2 dcl mleka/30 g sira/ manja čaša voćnog jogurta)
* Dve porcije proteina dnevno (meso, riba, mahunarke, jaja ili vegetarijanske zamene za proteine, kao što je tofu).

Takođe, vrlo je bitno da svedete na minimum unos masnih i zaslađenih namirnica.

Ali, šta će se desiti u slučaju da vaše dete ni po koju cenu neće ni da pogleda, a kamoli pojede, povrće ili cerealije?

Nema razloga za paniku. Treba da znate da su ove dnevne nutritivne potrebe samo prosek. Sve dok je mališanova ishrana raznovrsna tokom cele nedelje, uspostaviće se pravilna ravnoteža unesenih hranljivih materija u organizam.

Dakle, ako vaše dete jednog dana neće da jede ništa osim voćnog jogurta, nemojte mnogo da se brinete. Potrudite se da naredih dana konzumira manje mlečnih proizvoda, a više voća i povrća.

Većina dece poseduje urođeni osećaj koji im govori šta treba da jedu da bi rasla. Da biste stekli precizan uvid u navike vašeg mališana u ishrani, kao i o količini i vrstama namirnica koje jede, vodite dve nedelje dnevnik: zapisujte sve što dete pojede tokom dana. I sami ćete se iznenaditi kada shvatite koliko je različitih namirnica tokom nedelje dete pojelo. Imajući to na umu, veoma je važno da što ranije pomognete svom detetu da stekne navike zdrave ishrane.

Inače, ukusi se rano razvijaju, što je osnov da što ranije uključite voće i povrće u ishranu mališana, pre nego da mu tutkate u ruke čokoladu i smoki da biste ga smirili.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije