Tvrdnje naučnika da hrana iz mikrotalasne može ozbiljno uticati na ljudsko zdravlje dolaze iz nekoliko razloga. Evo i kojih…
Foto: Guliver/Thinkstock
Naučnici su zabrinuti zbog sve veće upotrebe mikrotalasnih rerni za pripremu hrane, budući da ona emituje radijaciju koja je opasna ukoliko se mikrotalasna često koristi, a hrana koja se može nabaviti u plastičnim posudama ima slabu nutritivnu vrednost.
Pre svega, plastične posude u kojima se nalazi već spremljena hrana za podgrevanje, tokom tog procesa otpušta kancerogene otrove.
Naučnici su takođe zabrinuti i zbog konstantne izloženosti radijaciji koja se emituje iz mikrotalasnih rerni koja može uzrokovati probleme s koncentracijom, energijom i spavanjem.
„Dodatni otrovi stvaraju dodatni pritisak na probavni i imuni sistem ljudskog organizma. Mogu imati štetan uticaj na plodnost, hormonalni balans, krvni pritisak, kardiovaskularni sistem, raspoloženje, čak i libido„, rekao je nutricionista Rik Hej.
Hrana iz mikrotalasne takođe ima i manju nutritivnu vrednost i neretko sadrži prevelike količine šećera, soli, hemikalija i konzervanasa.
Nutricionisti preporučuju da hranu, ako se ipak odlučite za jela iz mikrotalasne, pre podgrevanja prebacite iz plastične u staklenu ili keramičku posudu i tako smanjite štetno dejstvo rerne.