19.05.2016 Saveti

Koksaki virus: Simptomi „bolesti prljavih ruku“ i prirodno lečenje

Infekcija koksaki virusom, poznata kao „bolest prljavih ruku“ retko se javlja, ali je veoma opasna jer ukoliko se ne dijagnostifikuje na vreme može napasti srčani mišić i izazvati njegovo trajno oštećenje. Zato je veoma važno prepoznati bolest što pre, već s apojavom prvih simptoma i potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Infekcija koksaki virusom najčešće se javlja kod školske dece i tinejdžera, i uslovno se može svrstati u bolesti prljavih ruku, jer je izvor zaraze sekret iz ždrela i stolice. Prljava voda i ruke glavni su prenosioci virusa, koji van tela može da preživi i po nekoliko dana. Infekcija se javlja tokom cele godine, a karakteristična je za periode učestalijih kontakata među decom, kada mališani dugo zajedno borave u zatvorenom prostoru.

Dva tipa bolesti

Razlikuju se dve vrste ovog virusa – tip A koji je po dejstvu mnogo jači i tip B – slabiji, ali i potencijalno opasniji, jer može da napadne srčani mišić i izazove infekciju sa dugotrajnim i teškim posledicama. Naime, infekcija koksaki virusom A tipa naziva se i bolešću šaka, stopala i usta, mada može izazvati i konjunktivitis. S druge strane, tip B najčešće uzrokuje plućne tegobe, groznicu, bol u stomaku i glavobolju, a oba ova virusa ponekad dovode do meningitisa, miokarditisa i perikarditisa.

Odrasli bolesnici, pogotovo oni sa slabijim imunitetom, izloženi su većem riziku od nastanka srčanih tegoba – upale srčane maramice i mišića. Do toga dolazi jer u slučaju zaraze dolazi do oštećenja ćelija, pa srčani mišić više nije u stanju da se kontrahuje, zbog čega srce više ne šalje dovoljnu količinu krvi u organizam. U odbrani od virusa, stvaraju se antitela koja se bore protiv virusa, što ponekad aktivira autoimune procese (telo počinje da napada sopstvene ćelije). Koksaki virus može trajno da ošteti srčani mišić, pa samim tim ugrozi i celokupno zdravlje i budućnost pacijenta.

Koji su simptomi bolesti, kako je prepoznati i lečiti pročitajte OVDE
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije