12.09.2014 Porodica

UNICEF: Dve trećine porodica u Srbiji se oseća srećno

Više od dve trećine porodica sa decom u Srbiji oseća se srećno, dok je procenat nesrećnih u tom segmentu stanovništva dvostruko manji nego u ukupnoj populaciji Srbije, pokazalo je danas objavljeno istraživanje UNICEF.

srecna porodica

Istraživanje UNICEF pod nazivom „Sreća i porodice sa decom u Srbiji“ pokazalo je da je u toj populaciji srećno 67,7 odsto porodica a nesrećno je 11,7 odsto. U ukupnoj populaciji Srbije, prema Galupovom istraživanju, udeo nesrećnog stanovništva povećan je u odnosu na prethodni period na 24 odsto.

Prema podacima UNICEF-a, za sreću porodice je veoma važan međusoban odnos roditelja i roditelja i dece, a pre svega razumevanje, poštovanje, kvalitet zajedno provedenog vremena i način rešavanja nesuglasica. „Prisustvo konflikta u porodici jedan je od najvećih rizika da porodica bude nesrećna“, navodi se u rezultatima istraživanja i dodaje da su porodice koje skoro svakodnevno imaju zajedničke obroke, srećnije od drugih porodica.

Takođe je utvrđeno da su srećnije porodice koje ima jaču socijalnu mrežu i koje održavaju odnose sa rodbinom, prijateljima i komšijama. „Visok materijalni status ne doprinosi sreći, iako se često misli suprotno… Materijalni status, ipak, može imati snažan negativan uticaj na sreću kada govorimo o mogućnosti zadovoljenja egzistencijalnih potreba članova porodice“, navodi se u istraživanju.

Ukazuje se i da postoji sedam puta više šansi da bude nesrećna porodica koja ne može da obezbedi mesto za život, ogrev ili da pokrije osnovne finansijske obaveze.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo izjavio je na predstavljanju rezultata da se najvažniji nalaz istraživanja može sumirati u rečenici da tajna sreće leži u kvalitetu odnosa sa drugima. „Ono što karakteriše srećne porodice više od svega ostalog su dobri odnosi, puni poštovanja među svim članovima porodice, partnersko roditeljstvo i kvalitetno provedeno vreme sa decom„, rekao je on.

Direktorka Fondacije Hemofarm, Snežana Radočaj rekla je da je srećna porodica ona u kojoj postoje dobro zdravlje, razumevanje potreba dece i zajedničke aktivnosti roditelja i dece. Ona je ocenila da ne treba dozvoliti da deca rastu sama, već da roditelji treba da provodi s decom kvalitetno vreme, bez obzira na to koliko je to vremena dnevno.

Predstavnica UNICEF Katlin Brašić rekla je da se srpske porodice smatraju otpornim (rezilijentnim) zbog velikog oslonca koje imaju u okviru socijalne mreže, ali da bi bilo dobro da se poveća oslanjanje i na profesionalne ustanove koje mogu da pruže pomoć u rešavanju problema.

Istraživanje UNICEF, uz podršku Fondacije Hemofarm, obuhvatilo je 600 domaćinstava iz 28 opština u Srbiji, a urađeno je u saradnji s Centrom za istraživanje javnih politika i agencijom Faktor plus.

Podaci su prikupljeni telefonskim intervjuom u trajanju od 12 minuta sa jednim od roditelja, odnosno staratelja dece.

Izvor: Agencije
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije