30.06.2014 Vaspitanje

5 loših navika koje treba da izbegavate pred detetom

Roditeljima su često laži, kojima se služe kako bi se lakše izvukli iz određenih situacija, benigne i male. Međutim, u očima deteta i te kako su velike.

svađa roditelja pred dedtetom

Kao što dete upija prve reči, pokrete i korake od najbližih, tate i mame, od istih se uči obrascima ponašanja koji ga definišu kao karakternu osobu. Stoga je vrlo važno da svaki roditelj postane svestan njemu benignih i usputnih ponašanja, ali i loših navika.

1. Sitne laži

Roditeljima su često laži, kojima se služe kako bi se lakše izvukli iz određenih situacija, benigne i male. Međutim, u očima deteta i te kako su velike. Dobar primer je situacija kašnjenja – zbog prespavanog termina buđenja zbog kojeg dete kasni u školu, većina roditelja učiteljima će smisliti lažno opravdanje poput neplaniranog odlaska doktoru ili kašnjenje zbog gužve u saobraćaju. Te sitne laži izgovorene pred detetom i samog mališana će podstaći na izbegavanje odgovornosti i nepriznavanje greške.

2. Male tajne

Jedan odlazak tate i sina u restoran brze hrane i dogovor na putu kući kako mama ne sme ništa da zna, ima niz posledica. Pre svega izbegavanje istine detetu stvara utisak kako se iz već pogrešno napravljenih postupaka lako može izvući, a osim toga u ovom slučaju narušava se autoritet drugog roditelja od kojeg se tajne skrivaju.

3. Vreme provedeno u lošim navikama

Poznato je da deca od prvog dana upijaju navike i ponašanja najbližih osoba iz okoline, dakle, roditelja. Stoga je od primarne važnosti da mame i očevi postanu svesni svojih loših navika, jer jedino će na taj način sprečiti kopiranje istih od strane vlastite dece. Najbolji primer je problem brojnih roditelja s osnovnoškolcima koji radije vreme provode za kompjuterom nego u igri s drugarima, jedan od razloga takvog ponašanja je nedostatak uzora u roditeljima koji nesvesno čine istu stvar. Stoga, umesto što nakon dolaska s posla uključite televizor ili kompjuter i zadubljeni sate provedete ispred ekrana, pozovite dete u šetnju, igru loptom ili druženje uz kreativan rad.

4. Neprimerene šale

Cinizam i sitne poštapalice na račun izgleda, mana ili ponašanja posve su benigne kada su usmerene na odraslog pojedinca iz ekipe. Ali, sarkazam pred društvom koji je upućen na račun nespretnosti ili mana deteta u maloj glavi nikako nije bezbolan. Razlog neshvatanja šale od strane najmlađih je njihovo doslovno poimanje izrečenog i učinjenog. Zato sa šalama na račun osmogodišnjaka i desetogodišnjaka roditelji treba da budu vrlo oprezni i prizemljeni, ne ostavljajući prostora za ugrožavanje detetovog identiteta.

5. Gubljenje kontrole

Situacije u kojima se svađate s partnerom ili prepirete sa svojim roditeljima, koristeću uvredljive izraze, nikako nisu primerene za male dečje uši. Dete takve ispade primarno povezuje s vlastitim greškama, držeći kako je ono uzrokovalo vaš gubitak kontrole. U ovim slučajevima dete se oseća krivim što vam neće priznati ili pokazati odmah, ali povlačenje u sebe i zaziranjem od napetih situacija u društvu, posledice su koje će ga obeležiti tokom njegovog odrastanja. Ukoliko nesvesno reagujete burno pred detetom, nađite malo vremena i dajte mu do znanja o čemu se radi i isto tako jasno priznajte kako ste izgubili kontrolu zbog određene situacije, ali nikako ne zbog njegovih postupaka.

Autor: Life Content, Đ.S.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije