23.05.2018 Vaspitanje

Kako odgojiti nezavisno dete?

Od ranog detinjstva će vaše dete početi da pokazuje znake da želi biti nezavisno. U ovu fazu deca obično ulaze u dobi od 18 meseci, a ona postaje vrlo izražena sa 2 godine. Svaki roditelj iščekuje završetak te faze, ali je ona ključna za detetov razvoj.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nezavisno dete i vaspitanje

Zašto je nezavisnost važna?
Roditelju je jedan od najvažnijih ciljeva taj da odgoji dete koje će biti odgovorna odrasla osoba. To ćete postići tako da detetu dozvolite nezavisnost. Način na koji ćete se poneti u određenoj situaciji pomoći će u oblikovanju detetove ličnosti. Naravno, detetu ne smete dopustiti da samostalno donosi sve odluke jer za to nije dovoljno zrelo. To će za dete biti štetno i predstavljaće veliko emocionalno opterećenje.

PROČITAJTE I… Kako da izgradite jak karakter kod deteta?

Nemojte detetu dati previše izbora
Previše izbora će zbuniti dete. Ako dete nema dovoljno samopouzdanja za donošenje odluka, to će za njega biti iscrpljujući zadatak. Dobro bi bilo da dete ima 2-3 mogućnosti. Možete ga usmeriti što da odabere. Kako će dete biti starije, bez straha počnite povećavati broj mogućnosti.

Naučite dete novim veštinama
Kada dete uči nove veštine, tada njegovo samopouzdanje raste. Tada će dete početi razvijati svest i shvatiće da je nezavisnost nešto pozitivno, a samostalnost privilegija. Tada će shvatiti koliko sloboda može biti dobra i da je zapravo sloboda ta koja ispunjava.

Verujte da je vaše dete za nešto sposobno
Nije uvek lako dopustiti detetu da nešto samostalno napravi, pogotovo onda kada ne možete predvideti ishod. No, dete mora naučiti biti samostalno. Ohrabrite dete da isprobava i istražuje nove stvari. Detetovo samopouzdanje ćete povećati tako da mu verujete. Dopustite detetu da povremeno bira što će obući, dajte mu nekoliko mogućnosti, ali neka konačna odluka bude njegova.

PROČITAJTE I… Vaspitanje deteta počinje od pelena

Proširite mogućnost izbora
U dobi od 8 godina, primetićete da dete sve češće počinje samostalno donositi odluke. Pratite detetov razvoj, pomognite mu u donošenju složenijih odluka, ali mu uvek dajte do znanja da ima slobodu.

Popuštajte kontrolu
Morate se početi polako odupirati potrebi za kontrolom jer ćete narednih nekoliko godina morati da popusti, hteli to ili ne. Jasno dajte do znanja koja očekivanja imate i koje granice se ne smeju prelaziti.

Podstaknite dete da donosi odluke
Dete će, što se više bliži adolescentskoj dobi, u sve većoj meri početi pokazivati pobunjenički duh. Nemojte mu ograničavati mogućnosti izbora, već ga upoznajte sa posledicama koje ga čekaju kada donese neku odluku. Na taj način ćete ga naučiti da se pre donošenja određene odluke treba informisati.

Budite ljubazni
Vaše dete će u određenom periodu života početi naglo menjati raspoloženja koja ponekad neće biti naročito prijatna. Vaša podrška je sada izrazito važna. Uvek dajte konstruktivnu kritiku, ali imajte razumevanja i budite ljubazni.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije