22.09.2015 Vaspitanje

Saopštavajte detetu stvari unapred!

Kad god možete iskoristite priliku i saopštite detetu stvari unapred – kad krećete kući, kad je ručak i slično…

Da bi dete bolje spoznalo situacije koje se dešavaju i da biste ga bolje pripremili, što ranije počnite da mu govorite stvari na osnovu kojih će imati veći izbor.

Na primer kada provodite fenomenalno vreme sa vašim detetom u parkiću, igraonici, kod prijatelja ili već bilo gde gde mu je interesantno, obavestite ga neko vreme pre polaska kada će morati da krene sa vama kući i držite se toga.

Na taj način dajete mu vremena da uradi većinu stvari koje želi, bolje ga pripremate za kasnije obaveze koje će ga čekati u životu i skećete mu pažnju da imate poverenja u njega i da ga shvatate ozbiljno.

Ukoliko počne da pregovara o dužem ostanku, umesto naredbama obrazložite mu situaciju argumentima koje će razumeti i moći da prihvati.

Pročitajte i… Dete je vaša mini kopija!

Možda deluje beznačajno, ali na osnovu brojnih istraživanja ispostavilo se da jednom kada uspostavite ovakav sistem dete će se više oslanjati na vas i ukazivati vam više poverenja, odnosno znaće da može da vam se obrati za sve što poželi.

Zdrava komunikacija je ključna za snažan odnos tokom života, a ako je postignete u najranijem periodu i radite na njenom očuvanju, beneficije koje slede retko mogu da se mere sa bilo čim drugim.

Naravno, kada počnete sa primenom ovakvog sistema, morate da budete sigurni da vas je vaše dete čulo, kao i da je razumelo šta ste mu rekli.

Ponekad, naročito tokom igre, deca samo naizgled čuju pojedine stvari, pa možda slučajno do njega ni ne dođe informacija da će za pet ili deset minuta morati kući, da ruča, radi domaći, krene negde ili bilo šta na šta ste pokušali da mu skrenete pažnju.

Dobro roditeljstvo gradi se na strpljenju, a kada u kombinaciju ubacite razumevanje i poverenje, fantastičan odnos sa vašim detetom skoro da je zagarantovan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije