27.07.2014 Vaspitanje

Zašto se javlja ljubomora kod starijeg deteta?

Saveti kako da pripremite starije dete na novog člana porodice…

ljubomora

Ranije, kada je u porodicama bilo više dece, roditelji nisu mogli ni da pomisle da bi se mogla javiti ljubomora među njima. Roditelji su imali mnogo više obaveza oko kuće, nije bilo centralnog grejanja, mašina za pranje veša i posuđa… Danas su velike porodice postale retkost, ali je zato ljubomora starijeg deteta u odnosu na novog člana porodice postalo globalni problem.

Savremeni roditelji koji čekaju drugo dete treba da prihvate da je ljubomora deteta normalna pojava, a odsustvo ljubomore može da ukazuje na neke probleme u porodici.

Često se sa dolaskom drugog deteta u porodicu sva pažnja roditelja (a vrlo brzo i svih odraslih članova porodice) prebacuje na mališana. A starije dete, bez obzira na uzrast, treba da se prilagodi na novu situaciju, jer ono sada prestaje da bude u centru pažnje. Mališan sada automatski postaje stariji brat/sestra i okruženje na tome često insistira govoreći mu kako je on sad već veliki, stariji.

Važno je da shvatite da samo dete još ne vidi razliku između novorođenčeta i sebe, pa ukoliko mu roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje, ono neće birati način ni sredstva da privuče njihovu pažnju.

Kako pripremiti dete na prinovu u porodici?
Obratite pažnju na malu decu na ulici, idite u goste kod prijatelja ili rodbine koji imaju bebu. Neka se “starije” dete upozna sa njima, a i vi mu pričajte o tome kako izgleda novorođenče. Pokažite mu slike ili video zapise kada je on bio beba, kako i on nije umeo da hoda, priča i kako je sve učio polako korak po korak.

Osim toga, važno je da mu kažete kako beba raste u stomaku, idite zajedno da kupujete neophodne stvari za novorođenče, i polako učite dete da što više bude samostalno, naravno u zavisnosti od uzrasta.

Naravno, dovoljno vremena posvetite i jednom i drugom detetu. Jasno je da će o mlađem biti potrebna veća briga, ali uz dobru organizaciju sve je moguće.

Dogovorite se sa suprugom da kada se bavite bebom da se on druži sa starijim detetom i obrnuto. Osim toga pomoć najbližih prijatelja i rodbine je takođe dragocena.

Kako dete ispoljava ljubomoru?
Većina mališana plače ili je kapriciozno, ali u nekim slučajevima starije dete može imati problema sa spavanjem, sa noćnim mokrenjem, može se čak razboleti…

Nekada se dete ljuti što mama toliko vremena provodi u presvlačenju, kupanju i nezi mališana… Zadužite ga bude vaš mali pomoćnik, da vam dodaje pelenu, kremu, i tako će se osetiti važno i ponosno i lakše će prihvatiti mlađeg batu ili seku.

Šta da radite kada starije dete ispoljava ljubomoru?
Koristite lepe nadimke za oba deteta (jedno neka recimo bude mače, a drugo pače: važno da ne pomešate kome ste dali koji nadimak).

Nekoliko meseci pre porođaja sklonite igračke koje je starije dete preraslo, a koje planirate kasnije da date mlađem, jer se može ljutiti što dajete njegove igračke.

Ukoliko dete spava sa vama nemojte ga seliti iz vašeg kreveta neposredno pre dolaska novog člana; to učinite nekoliko nedelja ili meseci pre ili posle dolaska prinove.

Budite iskreni prema detetu i nemojte mu govoriti kako će kada dođe brat moći da se igra s njim, već mu recite kako će u početku samo spavati i kako će vam biti njegova pomoć da ga negujete…

Pronađite dovoljno vremena za oba deteta, a ukoliko je potrebno neka vam u pomoć priskoče i bake, deke, tetke…

Izvor: bebac.com, Đ.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije