13.08.2016 Ishrana trudnica

„Zmajev tonik“ leči bolje od aspirina!

U našem narodu često se kaže za nekoga da je „zdrav k’o zmaj“. Ako je tako nešto moguće postići, onda ćete to svakako uspeti pomoću – Zmajevog tonika.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Potrebno je:
– ½ šolje oguljenog i na kockice iseckanog korena đumbira
– ½ šolje oguljenog i na kockice iseckanog korena rena
– ½ šolje oljuštene i na kockice iseckane kurkume ili ¼ šolje đumbira i ¼ šolje rena (dodatno)
– ½ šolje belog luka, iseckanog
– ¼ šolje usitnjenog belog luka
– 2 iseckane ljute paprike
– narendana kora i sok od 2 neprskana limuna
– jabukovo sirće (oko pola litre)
– med po ukusu

Dodaci po želji:
-nekoliko grančica svežeg ruzmarina ili majčine dušice (po izboru)
-½ Kašičice crnog bibera

Priprema:
Stavite đumbir, ren, luk, beli luk, ljute papričice i sok od limuna, sa narendanom korom, u teglu. Položite ih lagano, tako da je tegla je oko ¾ puna. Stavite teške korenove na vrh, koji će papričice i ostalo bilje koje pluta, povući na dno.
Sipajte izdašnu količinu jabukovog sirćeta preko korenova i povrća. Svi sastojci treba da budu prekriveni tečnošću kako bi se sprečilo kvarenje. Imajte na umu da će masa upiti deo tečnosti pa sipajte malo više. Ako koristite metalni poklopac, pre njega stavite papir za pečenje ili gazu, tako ga sirće neće izjedati. Čuvajte na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi 2-4 nedelje, najbolje mesec dana.

Kad je Zmajev tonik gotov, dobro promešajte, a zatim procedite pomoću gaze ili fine cediljke. Dodajte med po želji i držite u frižideru ili na suvom i hladnom mestu. Tonik može jako dugo da traje. Može se koristiti tokom trudnoće i bezbedan je za decu (korišćenje manjih doza!) Jer su sastojci prirodni i netoksični.

Kako uzimati Zmajev tonik?
Mnogi ljudi je uzimaju preventivno 1-2 kašike dnevno ili svaka 3-4 sata ako su simptomi upale, prehlade ili gripa prisutni.

Evo još nekih načina za korišćenje:
-kao zdravi napitak – ispije se jedna doza (oko 30 ml) u maloj čašici
-kao čaj: udišite paru dok pijuckate – tako smanjujete otečenost i začepljenost nosne sluznice
-kao sok za decu – najbolje je služiti malu količinu pomešanu sa sveže prešanim sokom od narandže ili limuna
-kao marinadu ili preliv za salatu




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije