04.08.2014 Korisni saveti

Da li smete da se tetovirate dok dojite?

Tetovaže više nisu ograničene samo na određene subkulture već su postale deo kako ličnog izražavanja i mladenačkog bunta tako i slavljenja posebnih događaja u životu. Jedan od takvih je i rođenje deteta pa se sve češće čuje pitanje – Smem li da se tetoviram dok dojim?

Baby and his mother

Iako su tetovaže nešto što je oduvek uobičajeno u mnogim kulturama, u poslednjih desetak godina njihova popularnost je vrtoglavo porasla.

Tetoviranje je trajno unošenje mastila različitih boja u kožu uz pomoć posebno izrađenih igli. Mastilo prodire do drugog i trećeg sloja kože, tj. na dubinu od nekoliko milimetara. Rizik da će molekule mastila da dođu u majčinu krv je zanemariv dok rizik izlučivanja u mleko ne postoji budući da su molekule mastila prevelike da uđu u ćelije koje proizvode mleko.

Molekuli mastila su preveliki da uđu u ćelije koje proizvode mleko

Međutim, tetoviranje uvek nosi svoje rizike pa tako i tokom dojenja. Neki od glavnih rizika su zaraze tetanusom, hepatitisom ili HIV-om, alergijske reakcije, lokalne upale kože i slično. Nadalje, dojenje je samo po sebi zahtevan posao tela, stoga ga ne bi trebalo dodatno opterećivati tetoviranjem koje je samo po sebi stres za organizam, ali i napor za telo tokom procesa zaceljivanja tetovaže. Takođe, ako dođe do ikakvih komplikacija, imajte na umu da nećete imati na raspolaganju jednak izbor lekova i preparata za uklanjanje komplikacije, kao i da ne dojite.

Među ozbiljnim tattoo majstorima teško ćete naći nekoga ko bi tetovirao dojilju. Ako ste ipak istrajni u svojoj nameri i uspete da se dogovorite s tattoo majstorom kome verujete, obratite pažnju na sledeće:

1. Posetite ovlašćeni salon s licencama za rad gde se strogo pazi na higijenu.

2. Strogo se držite uputstava o održavanju tetovaže kako biste izbegli moguće komplikacije.

3. Pokušajte da se, kroz period zaceljivanja tetovaže, koji obično traje oko dve nedelje, više odmarate i dovoljno jedete i pijete.

Konačan odgovor je – da, smete se tetovirati dok dojite, ali ipak najbolje bi bilo da se strpite dok se ne završi period isključivog dojenja, a poželjno i dok u potpunosti ne prestanete da dojite.

Izvor: index.hr, M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije