05.04.2017 Porođaj

Epidural, jedini pravi način da porođaj protekne bez bolova

Udruženje žena „Naša Aska“, Gradska opština Stari grad i Medigen organizovali su besplatno savetovalište „Mama, da li si spremna za mene?“, za buduće mame, koje su mogle da se upoznaju sa svim što ih čeka od prvog do poslednjeg dana trudnoće.

Više od stotinu trudnica došlo je na predavanja koje je bilo više kao dijalog između predavača i gostiju, nego samo predavanje. Sve teme su obrađene tako što su trudnice mogle da pitaju, a stručnjaci na najprostiji način objašnjavali njihov problem ili rešavali nedoumice. 

Informisale su se bukvalno o svemu i kroz razgovor sa predavačima saznale sve što ih čeka od dana kada saznaju da su trudne, pa dok ne uzmu bebu u naručje. A predavači su bili stručni ljudi u svojim oblastima: Milica Filipović Stanković, genetičarka, dr Mima Fazlagić, specijalista ginekologije i akušerstva i članica Udruženja žena “Naša Aska”, prim. mr sci med. Jelena Đukić specijalista anestezije i reanimacije GAK „Narodni Front“, prof. dr Ljiljana Mirković, specijalista ginekologije i akušerstva GAK Višegradska, i Marija Živković, babica. Pored njih, gostima su se obratile i naše voditeljke Jelena Petković i Jelena Obućina koje su podelile svoja iskustva o trudnoći.

Ono što je poslednjih nekoliko godina aktivno u svetu i kod nas jesu prenatalni testovi koji u četvrtom mesecu trudnoće mogu da utvrde genetičke nepravilnosti kod deteta. 

–  Analize se rade iz periferne krvi, tako da ne postoji rizik od komplikacija kao što su infekcija, kontrakcije, krvarenja i pobačaj. Prenatalna dijagnostika pruža mogućnost budućim roditeljima da na vreme, u prvoj polovini trudnoće, otkriju da li njihova beba nosi neku genetičku nepravilnost i ako nosi da otkrije koja je. Najčešće se priča o Daunovom sindromu, ali svakako da nije jedina nepravilnost – rekla je Milica Filipović Stanković. 

Od neinvazivnih prenatalnih testova rade se, svima dobro poznati, ultrazvučni pregledi koji su nezaobilazni u savremenoj kontroli trudnoće i kombinovani skrining prvog i drugog trimestra tzv. dabl i tripl testovi. Ukoliko genetičko savetovalište proceni da postoji opravdana potreba, izvode se i invazivne dijagnostičke procedure kao što je amniocenteza. 

– Dabl i tripl testove, kao tradicionalne skrining testove, odlikuje visoka stopa lažno pozitivnih rezultata (oko 5%) što praktično znači da će od 20 žena koje su pozitivne na dabl testu samo jedna da nosi plod sa Daunovim sindromom. Sa druge strane, ove testove odlikuje i visoka stopa lažno negativnih rezultata (oko 15%), od 20 žena koje nose bebu sa Daunovim sindromom čak njih tri će biti negativno na dabl testu – istakla je genetičarka.

A sama trudnoća bi trebalo da se posmatra kao blaženo stanje, a ne bolest. To je i bio akcenat koji je stavila dr Mima Fazlagić u svom izlaganju. Ona je objasnila trudnicama, ali i budućim tatama da od trenutka kada ženi pukne vodenjak ili dobije kontrakcije ne treba da jure 300 na sat do bolnice, jer žena ne može tako brzo da se porodi.

– Porođaj je radnja koja traje. Tim stručnjaka prati vaše stanje i objašnjava vam koliko ste otvoreni. Ukoliko je beba loše nameštena, potrudićemo se da je vratimo u pravilan položaj i da vam olakšamo porođaj. Verujte da se svi trudimo da vam taj čin ostane u lepom sećanju. Nemojte da mislite da ste bolesne tih 9 meseci, vi ste zdrave žene, zato ste i trudne – rekla je Mima, a onda dodala da statistika kaže da bi se 80 odsto žena porodilo normalno i da ne dođe u bolnicu. 

– Mi ne možemo protiv prirode, svakako da tim pomaže kako žena pravilno da diše, da se opusti, da budemo tu, ali generalno žena sve sama odradi. I da ostane kod kuće, u liftu, kolima… isto bi se porodila jer je prirodno stanje žene da rađa. Samo još da se nađe neko ko će pupčanik da preseče tada. To su stvari na koje ne može da se utiče, kao što nama nije jasno zašto dođe do prevremenog porođaja ili žena prebaci termin, ali kako god ona se porodi – istakla je Mima.

A da bi porođaj bio što bezbolniji tu je epiduralna anestezija o kojoj je pričala prim. mr sci med. Jelena Đukić.

– Ona se daje kada porođaj počne i vrlo brzo deluje. Kod epiduralne anestezije unosi se lokalni anestetik u epiduralni prostor kičmenog stuba. Malo po malo, kada ženi prestane da deluje anestetik, onda se dodaje još. Na skali od 1 do 10 izmereno je da menstrualni bolovi bole 3. Ukoliko neka žena na porođaj kaže da je boli do 3 nećemo joj dati anesteziju. Znam i kada žene hoće da uveličaju stvari pa kažu da ih mnogo boli, ali kada im objasnim da su mi to mirno rekle i bez mrštenja, onda počnu da sarađuju i kažu koliki je zapravo bol – rekla je Jelena i dodala da kontraindikacije kod epidurala mogu biti aktivna neurološka oboljenja, aktivna hematološka oboljenja, spada pad broja trombocida u poslednjem trimestru trudnoće, alergija na lokalne anestetike, postojanje infekcije na mestu na kojem se planira ubod…

Ipak, kao u svemu i u trudnoći mogu da se jave određene komplikacije, koje bi trebalo na vreme da otkrijete i sprečite problem. O jednom, ne tako retkom problemu, stručnog naziva preeklampsija, pričala je dr Ljiljana Mirković.

Preeklampsija je stanje koje se javlja tokom trudnoće kao posledica poremećaja u posteljici, od koje boluju i fetus i majka. Rizici za preeklampsiju su povišen krvni pritisak pre trudnoće, veštačaka oplodnja, oboljenja bubrega, dijabetes, blizanačka trudnoća, prva trudnoća i gojaznost.

– Intenzivna promena vida, čak i slepilo na jednom oku, otežano disanje, iznenadni bol u gornjem delu trbuha, pojava otoka, smetnja sa srčanim radom… to su različite manifestacije preeklamsije – kaže Ljiljana. 

A onda je na redu došla i psihofizička priprema, pa je babica Marija Živković, uz muziku u pozadini, pokazala trudnicama koje vežbe se rade od 16 do 28 nedelje trudnoće. Zajedno sa budućim mamama, Marija je radila blagi trening. Nakon 28. nedelje dolazi na red psihofizička priprema. 

– Ove vežbe su bitne jer održavaju dobar tonus trudnicama i čine da se one osećaju dobro. Naravno da će im ovakve vežbe pomoći da se lakše porode – rekla je Marija.

A nakon učenja na redu su došle i suze, one radosnice! Voditeljka Jelena Petković, koja samo čeka trenutak kada će se poroditi, pred ostalim trudnicama je pričala njeno iskustvo  kroz proteklih devet meseci i rekla koliko joj je pomogao prenatlani test, ali i to što je imala gde da se informiše o zdravoj trudnoći. Pred sam kraj je zaplakala uz poruku da je trudnoća nešto najlepše što se ženi može desiti i poželela im da uživaju u mesecima blaženstva. Ona će za koji dan postati majke male Maše.

Njena koleginica, voditeljka Jelena Obućina u četvrtom je mesecu trudnoće i ona čeka sina Vukašina. Ona je imala čast da usreći jednu od mnogobrojnih trudnica, koje su učestvovale u nagradnoj igri.

U pitanju je besplatno čuvanje matičnih ćelija, a Jelena je izvukla papirić Marte Rokvić (41), trudnice koja je u devetoj nedelji trudnoće.

– Presrećna sam, mislim da mi je ovo prva nagrada koju sam dobila u životu, a još kad je ovako vredna onda zaista ne znam šta da kažem. Hvala vam beskrajno – rekla je Marta.

A kako je sve to izgledalo, možete pogledati putem video izveštaja ispod:
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije