01.02.2014 Trudnoća

Saveti za održavanje stabilnog krvnog pritiska u trudnoći

Krvni pritisak treba meriti prilikom svakog kontrolnog pregleda kod ginekologa, već od samog početka trudnoće…

pritisak

„Manžetna“ stiska nadlakticu dok se kazaljka penje pa spušta i zaustavlja na vrednostima koje pokazuju visinu krvnog pritiska. To je uobičajena analiza, jedna od mnogih kojima se mora podvrgnuti buduća majka kako bi bez problema iznela trudnoću. Ne može se zaista učiniti ništa manje od toga kako bi se vrednosti pritiska i njegove promene držale u granicama normale.

Nije tačno mišljenje da trudnoća sama po sebi izaziva niži ili viši krvni pritisak od uobičajenog. Međutim, postoji nasledna sklonost prema tim promenama, koje se mogu ispoljiti u određenim životnim uslovima i usled različitih uzroka – stresa, načina ishrane ili hormonalnih poremećaja. Trudnoća je sigurno jedno od opasnijih perioda, čak i kada trudnica nije svesna pomenute sklonosti.

Evo zbog čega krvni pritisak treba meriti prilikom svakog kontrolnog pregleda kod ginekologa, već od samog početka trudnoće, posebno ukoliko se pojave znakovi koji ukazuju na poremećaj.

Prenizak krvni pritisak

Ako je krvni pritisak prenizak, trudnica oseća vrtoglavice, pa čak i nesvestice, koje su posledica slabijeg dotoka krvi prema mozgu, posebno nakon nagle promene položaja tela (npr. pri ustajanju) ili temperature okoline (npr. prilikom ulaska u klimatizovanu prostoriju tokom letnjih vrućina ili pregrejanu prostoriju tokom zime). Bez obzira na neprijatnost koju oseća majka, niži krivni pritisak u osnovi nema uticaja na dete.

Lečenje je zarpavo vrlo jednostavno: ne treba naglo ustajati iz sedećeg ili ležećeg položaja. Ujutro nakon buđenja kraće vreme lezite na levom boku, a glavu položite na jastuk. Takođe, treba izbegavati dugotrajno ostavljanje tela „bez goriva“. Ukoliko ste pre trudnoće na posao odlazili nakon samo na brzinu ispijene kafe, tu naviku sada treba odbaciti: kompletan ili dovoljno obilan doručak ne sme se preskočiti.

Povišeni krvni pritisak

Povišen krvni pritisak je podmukliji, jer obično ne daje nikakve znakove koji bi trudnicu upozorili da ode lekaru, a menifestuje se tek kada je već uznapredovao i kada je propraćen oticanjem nogu, šaka i stezanjima materice.

Jedini način za njegovo blagovremeno otkrivanje jesu stalne kontrole: povišeni krvni pritisak se ne sme zanematiri, već ga treba odmah lečiti, bilo pomoću dijetalne ishrane ili pomoću lekova. U suprotnom, trudnica može pretrpeti oštećenja jetre, bubrega ili, kako se trudnoća bliži trećem tromesečju, bolest poput gestoze. Dete je u opasnosti od usporenja rasta, jer ne prima dovoljno hranljivih materija i kiseonika putem posteljice, koja je zbog poremećenog krvnog pritiska loše prokrvljena.

Ponekad je izazvan vrućinom

Nagli skokovi krvnog pritiska nisu obavezno izazvani naslednom sklonošću majke. Oni ponekad ne prate celu trudnoću, već se mogu ispoljiti usled straha, umora ili vrućine.

Tokom leta mnoge žene postaju osetljivije na povišene temperature, prvenstveno zbog delovanja hormona. Jedno od delovanja progesterona je upravo podizanje telesne temperature. Ovome treba dodati i povećanu telesnu težinu koja zahteva veću potrošnju energije za svaki pokret i pojačan protok krvi na površini tela.

Zbog toga se tokom toplog perioda godine trudnicama savetuje poseban oprez: trebalo bi da izbegavaju dugorajno stajanje, preterano telesno zamaranje, kao i posećivanje skupova s mnogo ljudi na kojima je provetravanje prostora slabo.

Pomoć ishranom

Ako trudnica pati od povišenog krvnog pritiska, vrlo je važan način ishrane. Pre svega treba smanjiti unos soli, koja je najodgovornija za zadržavanje vode u telu, a time i za povišenje krivnog pritiska. Takođe, zabranjene su masnoće životinjskog porekla (salame, maslac, fermentisani sirevi), slatkiši, pržena jela.

Ali, treba jesti što više voća, povrća, svežih nemasnih sireva, ribe (najbolje na gradele ili pečene u rerni), žitarica, testenine i pirinča začinjenih na mediteranski način – biljnim uljem, najbolje maslinovim. Tečnosti treba piti oko dva litra dnevno, i to vode i svežih sokova.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije