15.04.2016 Trudnoća

Trikovi! Kako da smanjite osećaj mučnine tokom trudnoće

Saznajte kako da se izborite sa mučninama i povraćanjem u trudnoći…

Foto: GuliverThinkstock

Foto: GuliverThinkstock

Da li je svim trudnicama muka na početku trudnoće?

Ne svim, ali većini, nažalost jeste. I, mada se misli da se ovaj problem javlja samo ujutro, trudnice znaju da to nije uvek istina, jer se može desiti da im je muka preko celog dana, pa i uveče. Kod nekih se to stanje ograničava na povremen osećaj koji ne smeta mnogo, a kod nekih se komplikuje povraćanjem, koje može da bude povremeno, ili da se pogorša toliko da zahteva smeštanje u bolnicu i nadoknadu tečnosti.

Šta je uzrok muke i povraćanja na početku trudnoće?

Ne zna se tačan uzrok muke i povraćanja, ali se smatra da su ove tegobe povezane su sa hormonskim promenama i mogu početi već oko pete ili šeste nedelje, a traju obično do 14. nedelje, s tim što se retko mogu produžiti i do kraja trudnoće.

Da li je opasno ako povraćam?

Ne, ali ako povraćate više od četiri do pet puta dnevno, ne unosite hranu niti vodu, gubite na težini i manje mokrite, onda može postati opasno jer možete postati dehidrirani. U tom slučaju, treba da se javite vašem lekaru, koji će proceniti da li je potrebno da budete primljeni u bolnicu, da bi se nadoknadila tečnost, infuzijama, sa vitaminima.

Šta da radim kada mi je muka?

Nema načina da sprečite muku i povraćanje, ali možete smanjiti učestalost i intenzitet tegoba, tako što ćete jesti manje obroke, češće, ne previše začinjenu hranu koja nema intenzivan miris. Treba da pijete dosta tečnosti, a probajte da doručkujete pre nego što ustanete iz kreveta. Kada ležite, ustanite sporije, nemojte praviti nagle pokrete. Izbegavajte napitke sa kofeinom i alkohol, nemojte pušiti niti boraviti u prostorijama u kojima se puši. Ako ne možete da jedete pravu hranu, prebrodite krizu muke ponekim slanim štapićem, slanim keksom ili golim tostom. Što više vremena provodite na svežem vazduhu, umereno šetajte.
Nekada čak i vitamini posebno napravljeni za trudnoću mogu da izazovu muku, pa probajte da ih uzimate sa nekom blagom hranom. Posebno gvoždje na prazan stomak može da bude problem, pa ga nemojte tako uzimati.

Pokušala sam da smanjim mučninu i povraćanje i ništa ne pomaže. Šta da radim?

Svakako o tome obavestite svog lekara – posebno ako mnogo i uporno povraćate. To može da dovede do dehidratacije i ozbiljnih poremećaja u vašem organizmu i morate reagovati na vreme.
Osim izmenama u ishrani, protiv jutarne mučnine možete se boriti i drugim sredstvima. Probajte sa vitaminom B6, tri puta dnevno po 25 mg, do pet dana. Ako vam pomaže, za produžetak terapije morate da se konsultujete sa lekarom.
Mada se kod nas ne nalazi uvek lako, možete pokušati s sa đumbirom – bilo da koristite sušeni ili sveži koren od koga ćete napraviti čaj. Postoje i tablete sa đumbirom, ali nikako ne uzimajte više od 1 grama u četiri dnevne doze, do pet dana, nakon čega se konsultujte sa lekarom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije