30.12.2013 Trudnoća

Šta veličina i oblik stomaka govore o bebi

Sigurno ste bezbroj puta čule „proverene“ priče o trudničkom stomaku: „Špicast“ je „pouzdan“ znak da će se roditi muško, a „okrugao“ žensko… Da li je veličina stomaka zaista pokazatelj kakvu ćete bebu roditi?

oblik stomaka

Kao što na svetu ne postoje dve identične bebe, tako ne postoje ni dva identična trudnička stomaka. Mnoge trudnice čiji je stomak mali brinu da će roditi sitnu i nerazvijenu bebu, iako se toliko puta dogodilo da iz velikog stomaka „izađe“ sitna beba, i obrnuto. Dakle, pravilo ne postoji, a veličina stomaka ne ukazuje na to kolika će biti novorođena beba.

Veličina stomaka nije bitna

Telesna težina trudnice tokom trudnoće bitno utiče na veličinu njenog stomaka. Ako je žena gracilne fizičke konstitucije (sitna, mršava), može se dogoditi da se njen stomak gotovo i ne primeti – čak ni u poodmakloj trudnoći.

Zategnutost stomačnih mišića pre trudnoće, takođe, u velikoj meri utiče na veličinu stomaka. Prema tome, u pitanju je veoma individualna stvar, a praksa, nažalost, ukazuje na to da su trudnice često opterećene veličinom svog stomaka. Međutim, istina je da on uopšte nije pokazatelj koliko veliku bebu ćete roditi.

Ali, kako izbeći komentare prijatelja i rođaka koji, čim vas ugledaju, počnu da pričaju o vašem stomaku, komentarišući njegov oblik, veličinu i ko zna šta još!? Jednostavno se ne obazirite na njih! Vaš stomak i vaša beba samo su vaša stvar. Jedina osoba koja ima pravo da ga „kritikuje“ ili „hvali“ jeste vaš lekar.

Procena lekara

Na svakom redovnom pregledu lekar će opipati vaš stomak i proceniti da li je beba dostigla veličinu koja odgovara stadijumu vaše trudnoće. Takođe, izmeriće i njen obim, da bi ustanovio koliko je napredovala, ali i vašu telesnu težinu, da bi eventualno mogao da vas iskritikuje ukoliko ste preterali s „nabacivanjem“ kilograma.

Dok ležite, lekar će pregledati i oblik vašeg stomaka. Kod prvorotkinja on ima oblik jajeta, jer su stomačni mišići još uvek zategnuti i čvrsto nose bebu. Kod žena koje su već rađale oni su se već rasteglili, stomak je opušteniji, pa beba ima više prostora da pravi „dar-mar“.

Potom će pažljivim pipanjem proceniti veličinu vaše materice tako što će prvo pronaći njen vrh, a zatim će kružnim pokretima pratiti njen položaj i veličinu u pravcu njenog dna. Na taj način lekar može da odredi koliko prostora u vašem stomaku zauzima beba, a koliko „zvrji“ prazno.

U kasnijem stadijumu trudnoće, ultrazvučnim pregledom utvrđuje se kakav je položaj zauzela beba. Obično zauzima onaj glavom nadole, mada se nekad dešava da se vrti menjajući ga sve do samog porođaja. Ona može da leži i u bočnom položaju što će trudničin stomak učiniti veoma širokim, a lekaru ukazati na to da se nije okrenula u najprikladniji položaj za porođaj (glavicom nadole).

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije