05.06.2015 Zanimljivosti

6 najčešćih problema pri proslavi dečijeg rođendana

Svake godine ista priča. Gde organizovati proslavu, koga pozvati, kako pronaći najpovoljniju opciju…? Izdvojili smo za vas nekoliko saveta kako da vas organizacije dečjeg rođendana ne zaboli glava.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Bliži se rođendan vašeg mališana, a vi umesto da se radujete sa njim, i ove godine muku mučite sa organizovanjem slavlja.

Deca imaju mnogo želja i ideja, a vi se trudite da ostanete negde između ostvarivanja njihovih zamisli i realnosti. Tako često, umesto da delite uzbuđenje i razmišljate o divnim trenucima, iz godinice za vama, vi ste opterećeni uklapanjem, preračunavanjem i organizacijom.

Evo sveta kako da olakšate muke i uživate u ovom veselom danu.

Novčani problemi
Imate ograničen budžet, a vaše dete svim srcem želi rođendansku žurku. Kako da uštedite novac, a da ne ugrozite zabavu? Rešenje: Ako upotrebite dovoljno mašte, videćete da su materijali za zabavnu žurku svuda oko vas. Uzmite sve što vam dođe pod ruku, a da ionako niste znali šta ćete sa tim, a da naravno nije otrovno ili opasno: boje za hranu, senf, krpice, kokice, ostatke dekoracije od Nove godine ili Uskrsa. I izazovite vaše male goste – ko će da napravi najgrozniji obrok! Deca obožavaju ovakve stvari! A uvek možete da se okrenete starim dobrim igrama kao što su muzičke stolice, ćorave bake i, u zavisnosti od prostora, ledene vije ili žmurke. Sve ove igre sa razlogom važe za ‘klasike’, a besplatne su!

Spisak gostiju koji stalno raste
Čini vam se da stalno imate još nekoga da dodate! Kako da izbegnete gužvu, a da pri tom ne izostavite nekoga? Rešenje: Ne opterećujte se porodičnim vezama i uzvraćanjem zahvalnosti. Najvažnija su deca. Potrudite se da na spisku bude što više vršnjaka vašeg rođendanca. Još jedan način može biti da ograničite spisak na ‘društvo iz odeljenja’ ili ‘društvo sa treninga’… A ako vam neko mnogo znači, organizujte opušteno viđanje u parku za neki drugi dan.

Nepozvani gosti
Kako da diskretno stavite do znanja drugim roditeljima da niste planirali da i oni ostanu ili nekome iz porodice da naznačite da se njihov dolazak taj dan ne podrazumeva? Rešenje: Budite iskreni i direktni. Što više informacija bude na pozivnici, to bolje. A možete upotrebiti i jedan trik – da pored vremena početka slavlja, napišete i vreme kada treba doći po dete- napisano tako da roditelji shvate da se po dete dolazi!

Divlja žurka
Ne želite da se deca jure okolo, ali ne želite ni da glumite policajca i da ih stalno smirujete i utišavate. Rešenje: Odredite pravila pre nego što žurka počne! Odredite u koje sobe sme, a u koje ne sme da se ulazi i to jasno naglasite odmah na početku. Možete i zajedno sa svojim detetom napravti ili nacrtati znake poput ‘STOP!’ ili ‘PAŽNJA: ZABRANJENA ZONA!’ … Ukoliko imate stepenice, možete sami napraviti crvenu traku ili put ka stepeništu zagraditi balonima ili nekim drugim ukrasom! Takođe, važno je da deca uvek imaju šta da rade, odnosno da uvek imate unapred spreman neki ‘zadatak’ za njih.

Poklon
Danima pred rođendan vas pitaju ‘Šta mu/joj treba?’, a vi ne znate šta da odgovorite. Neprijatno vam je da nešto tražite, a ne biste ni da uskratite dete za radost otvarnja poklona. Rešenje: Niko neće misliti da ste proračunati ako stvarno napravite spisak stvari koje su potrebne vašem detetu. Naravno, uvodite računa o ceni poklona. To mogu biti i sitnice za koje znate da će obradovati vaše dete.

Alergije na hranu
Vaše dete mnogo želi Snikers tortu koja sadrži kikiriki, a vi znate da su bar dva deteta alergična na isti. Koliko daleko treba ići kada su u pitanju potrebe gostiju? Rešenje: Nemojte praviti tu tortu! Ponudite vašem detetu opciju da vi zajedno možete da je napravite neki drugi put. Naravno da ne treba da pravite nekakve specijalne menije za svako dete koje nešto ne voli ili ne želi da jede, ali trudite se da izbegavate sastojke koji su česti uzročnici alergija kod dece, ako što je, na primer, kikiriki.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije