21.11.2015 Zanimljivosti

Kul eksperimenti koje možete da probate kod kuće i oduševite decu

Eksperimenti fasciniraju decu, čak i ako su sasvim jednostavni. Iako neće znati da u potpunosti objasne šta se u eksperimentu dešava, efekat ostaje u njima kao jak doživljaj. Ovo će im pomoći u školi, na časovima fizike i hemije na primer, da bolje razumeju ove i ostale nauke kada za to dođe vreme. Za većinu eksperimenata koje smo izdvojili neophodne stvari i sastojke već imate kod kuće ili ih svakako možete veoma lako nabaviti.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Evo zanimljivih eksperimenata za zabavu i učenje:

Kupus u bojama duge

Potrebne su vam veće čaše, prehrambena boja, listovi kupusa i voda. Čaše napunite vodom, dodajte prehrambenu boju i na kraju po list kupusa. Ostavite preko noći i ujutru će vas sačekati obojeno lišće kupusa. Biljka apsorbuje vodu i listovi poprimaju boju. To je moguće sa travama, cvećem pa čak i drvećem.

Tornado u tegli

Potrebni su vam tegla sa poklopcem, voda i tečnost za pranje sudova. Teglu napunite vodom ali ne baš do vrha, sipajte malo tečnosti I dobro promućkajte. Kad je ostavite na sto pojaviće se tornado.

Pročitajte i… Istraživanje okoline i igranje napolju ključni za zdravo detinjstvo

Izbušena kesa koja ne curi

Potreban materijal: kesa za zamrzivač, voda i oštre olovke ili bojice. Kesu napunite do pola sa vodom a bojicama je ubadajte u deo sa vodom. Voda neće iscureti sve dok ne izvučete neku od bojica. Molekuli plastične kese se skupljaju oko rupa tj. oko bojica i ne dopuštaju da voda procuri.

Eruptivni vulkan

Potrebne su vam dve čaše, sirće, soda bikarbona i prehrambena boja, npr. crvena ili narandžasta. U jednu čašu sipate ¼ sode bikarbone, dodate malo boje, a u drugu ¼ sirćeta. Poželjno je da vam sve to stoji na poslužavniku. Sirće sipajte preko sode bikarbone i gledajte kako se dešava erupcija. Ako ste kreativni čašu sa sodom maskirajte da liči na vulkan da bi eksperiment imao još bolji efekat.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije