11.05.2015 Zanimljivosti

Mališani najviše poverenja imaju u kućne ljubimce

Deca koja se suočavaju sa životnim poteškoćama, u teškim trenucima traže podršku od ljubimaca, čak češće nego što se okreću braći ili sestrama, pokazuje istraživanje.

Desetogodišnje studija na kojoj je radio čitav tim zajedno sa psihijatrom Met Keselsom, obuhvatilla je istraživanja u kojim je učestvovalo stotinu porodica u Velikoj Britaniji. Met smatra da se premalo pažnje posvećuje značajnoj ulozi kućnih ljubimaca u emocijama mladih osoba.

Istraživanje, koje je preneo BBC, je pokazalo da postoji velika verovatnoća da će deca razvedenih roditelja živeti sa kućnim ljubimcima umesto sa vlastitim ocem. Rezultati su dokazali da dve trećine dece živi s očevima dok četiri od pet porodica sa školskom decom ima kućne ljubimce.

Kesels posebno naglašava da ljudi ne doživljavaju druženje ljubimaca i dece kao duboki emotivni odnos, već kao dečju igru.

Nasuprot tome, deca koja se suočavaju sa emotivnim teškoćama, poput bolesti ili razvoda roditelja, oslanjaju se na kućne ljubimce, koji im predstavaljaju podršku u teškim trenucima.

Ta deca ne samo da se traže podršku od ljubimaca kad su suočena s teškoćama nego to čine i češće nego što se okreću vlastitoj braći ili sestrama. To se događa iako znaju da njihovi kućni ljubimci ne razumeju šta im govore“, kaže psihijatar.

Ovo istraživanje je dokazalo da deca razvijaju čvršće i dublje veze s kućnim ljubimcima nego s vršnjacima. Posebno je karakterističan odnos devojčice i pasa, koji može podstaći društvenije i humanije ponašanje kod deteta, poput pomaganja, deljenja i saradnje.

Ljubimci imaju i terapeutski učinak jer igraju ulogu osobe koja sluša i saosećajniji su svakako u odnosu na zapisivanje problema u dnevnik„, kaže Met Kesels.

Izvor: Yumama




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije