26.11.2015 Zanimljivosti

Praznični običaji: Božićni simboli širom sveta

Iako se božićni običaji potpuno razlikuju od kulture do kulture, atmosfera koju donosi najradosniji praznik je svuda ista. Na svim krajevima sveta, za one koji ga slave, Božić je dan ljubavi, zahvalnosti i porodičnog okupljanja.

Foto: Gulliver/Thinkstock-Pexels.com

Foto: Gulliver/Thinkstock-Pexels.com

Naime, počećemo od srpskog naroda – naroda sa najbogatijom tradicijom koja od najranijih vremena pa do danas nastoji da ispuni jednu od najznačajnihih uloga a to je čuvanje identiteta naroda. Danas, u izmenjenim okolnostima, unutar srpskog naroda, prisutna je težnja da se mnogi zaboravljeni običaji obnove. A za to su, složićete se sa nama, zadužene naše majke, bake i sestre  – vredne žene koje od usnulih običaja naprave pravi kontekst savremenog života. Od bogate trpeze, preko raskošno okićene jelke, poklona za najmlađe, do koljiva i pogače za one najstarije koji su nas ovim običajima i naučili.

Ali, ono što je najzabavnije je činjenica, kakve veze ima Božić sa cipelama, kengurima, jelkama, metlama, panjem i cvećem? To su ljupke sitnice koje su glavni „krivci“ za to, što tri meseca ranije upadnemo u onu maničnu euforiju praznične kupovine. I sve to u cilju da nam ne daj Bože tih dana ništa ne nedostaje.

U nastavku pročitajte zanimljive teorije o tome,  kako i zašto su neki simboli povezani sa najradosnijim praznikom u godini i kako se oni to obeležavaju širom sveta…

Kliknite dalje za nastaavak teksta —>




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije