20.01.2016 Zanimljivosti

Moćna zimska namirnica: Šta sve leči kivi + recepti

Ovo južno voće jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u lečenju respiratornih oboljenja, glavobolje i stresa.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kivi jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u lečenju respiratornih oboljenja, glavobolje i stresa. Takođe, on smanjuje rzik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara i tumora, a snižava i holesterol, neutrališe slobodne radikale i otklanja toksine iz organizma. Veoma je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina naročito C, A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala – kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa.

Pročitajte i… Zdravlje na prvom mestu: Najbolje namirnice za jačanje imuniteta

Redovnim konzumiranjem svežeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zaceljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno deluje i na probavni sistem jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crevima.

Kivi se preporučuje i u trudnoći, zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Oljuštite kivi za jedan minut

Ovo sočno voće mnogima zadaje muke prilikom ljuštenja, jer se njegova kora ne guli lako, a često u njoj ostane i deo voćke. Ovaj problem lako možete da rešite tako što ćete kivi oguliti uz pomoć kašike i noža. Za početak prvo sa obe strane nožem odstranite vrh kivija, a potom kašikom lagano odvajajte koru s jedne strane.

Pročitajte i… Zdrave i ukusne namirnice koje ne goje

Kako da to najlakše uradite pogledajte u video snimku koji smo pronašli za vas.

Napomena: Iako je svež kivi veoma koristan, posebno tokom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savetuje se najviše dva-tri komada dnevno.

Kako vam kivi može pomoći protiv prehlade ili prilikom nege lica ili tela, kao i recepte za blistav ten i protiv celulita potražite OVDE




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije