27.08.2015 Zanimljivosti

Ovo je zdravstveni problem koji ne shvatamo ozbiljno, a trebalo bi…

Svetska zdravstvena organizacija i britanski istraživači procenjuju da ukoliko evropske vlade nešto ne preduzmu što pre, Stari kontinent će se 2030. godine suočiti s velikim problemom.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Pretpostavlja se da će Irska prednjačiti, a očekuje se da će većina stanovništva ove zemlje u svojoj petnaestoj godini biti gojazna. Svetska zdravstvena organizacija očekuje da će se u 2030. godini 89 procenata muškaraca i 85 procenata žena u Irskoj suočiti s prekomernom težinom.

Irska nije jedina zemlja koja mora da vodi računa o tome. Mnoge razvijene zemlje poput Grčke, Češke i Španije su takođe u opasnosti, a procenjuje se da će stopa rasta gojaznosti kod žena u Grčkoj porasti sa sadašnjih 20 na 40 procenata do 2030. godine.

Svetska zdrastvena organizacija navodi da će čak i zemlje koje inače nemaju problem sa gojaznošću, poput Švedske i Austrije, takođe zabeležiti ovaj negativan rast tokom narednih 15 godina.

Svetska populacija sve je gojaznija poslednjih 35 godina. Prema podacima iz 2014. godine, preko 1,9 milijardi odraslih je imalo problem s prekomernom težinom, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, trećina njih je bila gojazna.

Izveštaj iz 2014. godine navodi i da gojaznost svake godine košta svet dva triliona dolara (2,8 procenata svetskog bruto domaćeg proizvoda) i odgovorna je za pet procenata smrtnih slučajeva, tvrde na Globalnom institutu „Mekinsi“.

Još tekstova o gojaznosti pogledajte OVDE
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije