Sanjate li filmski?

Tokom trudnoće – mirna noć može biti samo nedostižan san!

Kvalitetan san, koji osigurava odmor i obnavljanje energije, u trudnoći postaje još dragoceniji. No, ako su vaši snovi izuzetno realistični, živopisni, a često i neugodni, onda vas spavanje može dodatno umoriti. Snovi u trudnoći zapravo su poput multipleks bioskopa, s tim što ste osuđeni na gledanje svakog filma koji se prikazuje. Neki od njih biće veseli, neki tužni, a neki će vas uplašiti, ali dok ne stignete kući iz bioskopa, velike su šanse da ćete zaboraviti radnju svih filmova.

Kada zaspimo, prvo ulazimo u fazu dubokog sna, koja traje oko sat vremena i prethodi prvom snu u kratkom REM intervalu. Veći deo noći provodimo sanjajući, u dužim REM fazama, dok se konačno ne probudimo iz završne REM faze.

Hormonalne promene, fizička ograničenja i tegobe, kao i projektovanja budućnosti nakon bebinog dolaska na svet – što su tipične pojave u trudnoći – doprinose čestom noćnom buđenju u REM fazi snova, a time i lakše pamćenje snova. Znači, kvantitet snova ostaje neizmenjen, ali šta je s njihovim sadržajem? Zbog čega toliko mnogo trudnica tvrdi da ima bizarne ili zastrašujuće snove u koje je često uključena njihova beba?

PROČITAJTE I… Trudnoća- pobedite nesanicu!

Premda još niko pouzdano ne zna zbog čega sanjamo, postoji nekoliko objašnjenja za to. Prema jednoj naučnoj teoriji, neprijatni snovi su svojevrsna priprema za najgori scenario u realnosti. Moguće je da naš mozak prerađuje situaciju kako bismo bili pripravni ako se desi ono najgore. Budući da su emocije prenaglašene u trudnoći, logično je da se pridaje mnogo veći značaj snovima, a naročito onima u kojima se pojavljuje beba.

Tipično je za mnoge ljude da doživljavaju snove, posebno one loše, kao nešto što se zaista desilo. Tokom noćne more, telo može reagovati kao da zaista prolazimo kroz ono što sanjamo. Ubrzava se rad srca, oseća se realističan strah, ali ne možemo reagovati jer smo privremeno paralizovani. Ova činjenica neće ublažiti neprijatan osećaj, ali je važnije to da neugodni i živopisni snovi nisu razlog za zabrinutost. Takođe, važno je znati da loši snovi nisu nikako najava događaja u stvarnosti. Oni su samo rezultat pokušaja našeg mozga da nađe smisao u onome što nam se nalazi u podsvesti. Snovi nemaju značenje osim onog koji im mi pridajemo.

Dakle, bez obzira na njihovu bizarnost, snovi koji se javljaju u trudnoći nisu ništa više do znak da telo prerađuje neizbežni stres koji donosi životna faza u kojoj se trenutno nalazite. Zato, spavajte i odmarajte se kada god to možete, te dopustite da priroda radi svoje!

Foto: Gulliver/Thinkstock

5 ideja za miran san

1. Svijte gnezdo
Stvorite prijatno i udobno okruženje za san. Koristite više jastuka kao oslonac i „amortizer“ za stomak. Ako vam smeta partnerovo hrkanje, izmestite se iz zajedničke sobe, bar na neko vreme.

2. Bez ekrana u spavaćoj sobi
Uklonite sve uređaje iz sobe za spavanje. Nemojte gledati TV program i koristite računar i telefon bar sat vremena pre odlaska na spavanje. Pokušajte da se potpuno opustite.

3. Zapišite svoje brige
Ostavite nekoliko minuta pre spavanja kako biste zabeležili sve obaveze za naredni dan, a onda ih zaboravite do narednog jutra.

4. Napravite pauzu
Ako se noću probudite u napadu panike, onda je najbolje da ustanete iz kreveta na nekoliko minuta. Zadržavanje u postelji nakon buđenja iz košmara samo će pojačati osećaj koji je san izazvao. Ako odete u kupatilo, popijete čašu vode u kuhinji ili poravnate posteljinu – zaboravićete 90% sna.

Moje iskustvo
U poodmakloj sam trudnoći s trećim detetom – i vrlo često sanjam. To su lepi snovi o mojoj bebi, ali i košmari o preživljenoj poplavi. Sanjam čak i snove o vanzemaljcima! Primetila sam da filmovi i TV program ponekad utiču na ono što sanjam, zbog čega izbegavam da gledam bilo šta sa agresivnim sadržajima“, Sanja T. (35), mama petogodišnje Lidije i dvogodišnjeg Mihajla

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Trudna na 30+

05.07.2014 Trudnoća

Zašto trudnice tako loše podnose vrućinu? Razlozi su mnogobrojni, ali na to najviše utiče hormon progesteron koji podiže bazalnu temperaturu tela. ...

pročitaj još