03.10.2015 Zanimljivosti

Šta ako vas pitaju: „A, kad planirate decu?“

Ako su vam ikada postavili ovo pitanje, znate koliko može da zaboli. Emili Bingam sjajno je objasnila zašto dušebrižnici nikada ne bi trebalo da postavljaju ovo pitanje.

Emili Bignam je novinarka iz Mičigena, a njen post na Facebooku u kojem objašnjava zašto ovo pitanje nikako ne treba postavljati, podeljen je više od 55.000 puta.

Naime, ona je na Facebook postavila snimak sa ultrazvuka, a ispod napisala poruku:

„Zdravo svima! Sada kada sam privukla vašu pažnju slikom sa ultrazvuka koju sam našla na Googleu, ovo je prijateljska poruka u vezi sa planovima i odlukama drugih ljudi o zasnivanju porodice: To nije vaša stvar.

Pre nego što pitate mladi bračni par kada će napokon da dobiju dece… pre nego što pitate roditelje jedinca zašto imaju samo jedno dete… pre nego što pitate samu ženu stariju od 30 godina kada i da li planira decu, jer, znate, sat otkucava… stanite. Molim vas, stanite.

Pročitajte još…Istraživanje pokazalo: Ovo je idealna dob za rađanje prvog deteta

Ne znate ko se leči od steriliteta, a ko pati zbog pobačaja ili ima zdravstvenih problema. Ne znate ko ima problema u vezi ili je pod strestom ili možda samo nije pravo vreme. Ne znate ko ne može da ima dece ili ko ne može da ima više dece. Ne znate ko je odlučio da ne želi sada da ima decu, ili da ne želi uopšte da ima decu. Ne znate kako vaše naizgled nevino pitanje može nekoga da povredi, izazove stres, frustraciju.

Naravno, neke ljude ovo pitanje uopšte neće povrediti – ali mogu da vam kažem, iz mog i iskustva mojih prijatelja – veće su šanse da nekoga ipak povredite ovim pitanjem.“

Emili je na ovaj post dobila dosta komentara, podrške, a mnogi su joj zahvaljivali.

„Moj cilj je bio da pomognem ljudima da shtave da svi imamo različita iskustva, da treba da pustimo druge da odlučuju da li žele da imaju decu,” kaže Emili. “Bez obzira na to da li želite da budete baka ili ste prijatelj sa dobrim namerama ili komšinica koja voli da zabada nos u nešto što je se ne tiče – pitajte nekoga kako se sada oseća. Pitajte ga kako mu je prošao dan. Ako osoba želi da vam priča o tome da li planira decu, reći će vam, nema potrebe da to pitate.“

Čak i ako to vama deluje kao obično pitanje, osobi koju pitate možda znači više nego što mislite.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije