30.10.2016 Zanimljivosti

Zašto kažemo da decu donose rode?

Ako nas dete pita kako bebe dolaze na svet, najčešće ćemo odgovoriti da ih donose rode. Zbog čega baš one od svih ptica?

Rode se povezuju s porodicom i bebama vekovima. U grčkoj mitologiji rode se vezuju za krađu beba jer je boginja Hera svoju rivalku pretvorila u rodu koja je kasnije pokušala da ukrade njenog sina. U egipatskoj mitologiji, viši oblik duše (ba) predstavljao se kao roda, a povratak ove ptice označavao bi povratak duše, što znači da se osoba može ponovo oživeti.U staroindijskoj mitologiji, roda simboliše porodične vrednosti i odanost.

Takođe, u nekim drugim mitologijama rode se javljaju kao simbol vernoste i monogamije, zato što se veruje da one imaju jednu srodnu dušu za ceo život. Iako su rode simbolički prisutne u raznim kulturama i mitologijama, priča o tome da one donose bebe nastala je pre nekoliko vekova u Nemačkoj.

Rode su ptice selice koje u jesen lete na jug i nakon devet meseci (koliko traje trudnoća kog ljudi) vraćaju se u Evropu. Gnezde se obično tokom marta i aprila.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije