Zašto se kiti jelka za Božić i Novu godinu?

Novogodišnji i božićni praznici su gotovo nezamislivi bez raskošno ukrašene jelke, ali  retko ko zna koja se simbolika krije iza ovog rituala.
Guliver/Getty

Guliver/Getty

Istorijska pozadina ovog rituala prilično je nejasna, te neki spisi navode da je reč o starom paganskom običaju Rimljana, koji su verovali da u jelama obitavaju duhovi iz šume. Zato su u novogodišnjoj noći darivali jelke, kako bi odobrovoljili duhove. Posle su počeli i da seku mlade jelke i da ih donose kući i tako je nastao ovaj običaj.
Druga teorija, pak, vezuje se za Isusa Hrista i njegovo rođenje, i njoj su najčeće skloni vernici. Naime, ispred pećine u kojoj je Hristos rođen rasla su tri drveta – bor, kedrovo drvo i jela. Kada je božji sin rođen, bor mu je podario šišarku, kedrvo drvo mirišljave bodlje, a jela nije imala šta da da. Nije imala plod, i zato je zaplakala. Anđeo s neba se smilovao i podario joj zvezdu, koju je jela zatim položila pred Isusa. Zbog toga se i danas često na vrh jelke stavlja upravo zvezda.
Što se same simbolike tiče, često se naglašava da zimzeleno drveće simbolizuje život – i daje nadu da će zima proći, da će ponovo stići topliji, prolećni dani.
Međutim, što se istorijskih činjenica tiče, poznato je da je pionir u kićenju jelki bila Nemačka. Tamo se u srednjem veku jelka kitila crvenim jabukama, dok se u zapadnoj Nemačkoj jelka kitila kolačićima i svećama, kao simbolom Hrista kao večne svetlosti. Ritual se polako proširio po celoj Evropi.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije