Foto: Gulliver/Thinkstock
Sastojci:
– 4,5 šolje (od 2 dl)
– 30 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
– 1 sitno seckan crni luk
– jednu šolju аrborio pirinča
– 50 ml belog vina
– 3 šolje spanaća
– 1 šolju skoro skuvanog graška
– sok od 1 limuna
– 1 šolju sitno seckanog bosiljka
– prstohvat morske soli
– prstohvat bibera
– nekoliko komadića ljute papričice
Priprema:
U većoj šerpi, na umerenoj temperaturi ostavite da proključa 4,5 šolje (od 2 dl) supe od povrća. Za to vreme u dubljem tiganјu ili šerpi sa dužom drškom zagrejte 30 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja, pa propržite 1 sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Potom u luk dodajte jednu šolju аrborio pirinča (аrborio je pirinač okruglog debelog zrna, a ime je dobio po italijasnkom gradu Arborio; pogodan je za pripremu rižota i sutlijaša zbog velikog sadržaja skroba koji mu nakon kuvanja daju kremastu strukturu) i ostavite da se krčka oko 5 minuta. Zatim nalijte 50 ml belog vina i kuvajte još 5–6 minuta. Nakon toga postepeno dodajite bujon od povrća neprekidno mešajući da pirinač polako upija tečnost. Kuvajte još 25–30 minuta, sve dok ne omekša. Sjedinite sa pirinčem nepune 3 šolje spanaća i 1 šolju skoro skuvanog graška, pa kuvajte još 3 minuta dok povrće potpuno ne omekša. Skinite tiganj sa vatre i iscedite sok od 1 limuna, dodajte 30 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja, 1 šolju sitno seckanog bosiljka, prstohvat morske soli, prstohvat bibera i komadiće ljute papričice. Ukrasite rižoto narendanom korom limuna.