Novu godinu smo dočekali, ali dolazi nam i Božić, zatim Dan zaljubljenih, posle – Dan zaljubljenih, 8. Mart, rođendani kolega, prijatelja i rodbine.
Foto: Pixabay/Free Images
Obratite pažnju na to šta jedete! Dijetalni svečani meni će biti spasilac za one koji ne mogu odustati od gastronomskih užitaka. Ukusna i zdrava jela na stolu neće dodati višak kilograma.
Bogato postavljeni sto ne znači obilje visoko kalorične hrane. Dovoljno je da se odreknete sledećih proizvoda: alkohola i likera (oni su ne samo bogati kalorijama, već će probuditi vaš apetit); komercijalno dostupan majonez (sadrži brojne biljne masti, emulgatore i poboljšivače ukusa); svu prženu i masnu hranu; hleb i proizvodi od brašna. Preporučljivo je da se ograniči potrošnja sireva.
Zeleno svetlo na prazničnom stolu dajemo nisko kaloričnoj hrani: povrću, morskim plodovima, zelju, piletini i ćuretini, nisko-masnoj pavlaci ili jogurtu, voću, desertima od sira i mekinja, želeu, mineralnoj vodi, svežim sokovima, voćnim sokovima, suvom vinu (ako se ne možete odreći alkohola).
Imamo za vas nekoliko predloga:
Opcija 1
Glavno jelo: pileći ražnjići marinirani u soja sosu ili soku (narandže, paradajza ili limuna).
Dodatak: krompir
Salata: salata od boranije
Desert: Pečene jabuke sa cimetom i žele
Opcija 2
Glavno jelo: piletina u vinu ili zec u senfu
Dodatak: plavi patlidžan na žaru
Grickalice: Povrće
Desert: švapski sir bez masti
Opcija 3
Glavno jelo: riba pečena u foliji bez ulja
Dodatak: kuvane špargle
Salata: sezonsko povrće sa prelivom od limuna i senfa
Desert: smoothie od voća i bobica
Kako da se ne prejedete za stolom?
Pijte čašu vode pre nego što sednete za sto (ili pojedite parče čokolade). Sipajte jelo u malim porcijama. Pripremite svečani meni za goste vođeni motom: morate da kuvate sa fantazijom i ljubavlju, ali bez nepotrebnih suvišnih detalja. Uostalom, što je jelo jednostavnije, lakše će se apsorbovati u telu, bez odlaganja sa strane u vidu dodatnih kilograma.