Foto: Gulliver/Thinkstock
Oslić (12 meseci)
File oslića skuvati u vodi, u koju ste dodali malo žalfijinog lista, čen belog luka i malo morske soli. Kuvati dok meso ne omekša, pa ga ocediti, usitniti i dodati pireu od šargarepe i krompira. Neposredno pre služenja začiniti sa malo maslinovog ulja.
Losos (18 meseci)
50 g fileta lososa premazati s maslinovim uljem i ispeći ga u rerni. Za to vreme izblanširati 100 g cvetića brokolija, procediti ih i pripremiti sos od sira: Istopiti 20 g putera, umešati u njega kašičicu integralnog brašna, pa postepeno dodavati mleko (ukupno 100 ml). Mešati sos na blagoj vatri sve dok se ne zgusne. Skloniti sos sa vatre, pa u njega umešati sitnog sira, malo sitno iseckanog belog luka i peršunov list. Sve dobro promešati, pa preliti sos preko iseckanog lososa i brokolija.
Sardela (24 meseca)
Manju sardelu stavite u posudu (na foliju), pa je premažite maslinovim uljem, pospite je sa malo morske soli i sitno seckanim belim lukom. Oko ribe stavite malo boranije, graška, šargarepe i kukuruza šećerca, tako da cela riba bude u obruču od povrća. I povrće ovlaš pospite maslinovim uljem, dodajte malo vode, pa sve sastojke ušuškajte aluminijumskom folijom. Pecite na 200 stepeni Celzijusa oko 20 minuta. Kad je riba gotova, otvoriti foliju da se malo zapeče. Detetu ribu ovlaš izgnječite i poslužite mu je uz povrće.
Mere opreza
Deci nikada nemojte nuditi sirovu i dimljenu ribu, jer one mogu biti zaražene listerijom – bakterijom koja izaziva opasni enteritis (upalu tankog creva). Isto upozorenje važi i za trudnice.
Nikada ne konzumirajte ribu koja je zamrznuta duže od šest meseci. Odleđenu ribu pripremajte odmah – nikada je ne zamrzavajte ponovo.