22.02.2017 Dete pocetna

Igračke za decu do dve godine

Deca do dve godine stalno su u pokretu i uživaju u različitim aktivnostima: stajanje, penjanje, hodanje i stalno istraživanje. Mališan je uzbuđen jer oseća nezavisnost, ali ipak nije potpuno samostalan – ponekad od vas traži pomoć da mu dodate loptu, popnete ga na klackalicu ili tobogan…

Pokreti ruku sve su više koordinirani, pa mališani u ovom uzrastu igračke koriste efikasnije. Pokušavaju da izgrade kulu od nekoliko kockica više nego što su mogli. Uživaju da otvaraju i zatvaraju vrata, pale i gase svetla, otvaraju ormane i fioke. Osim toga deca u ovom uzrastu vole da imitiraju odrasle, tačnije da imitiraju situacije iz svakodnevnog života.

Foto: Guliver/Thinkstock

Koje su idealne igračke za decu do dve godine?

Lopte
Bilo kakva lopta koju mališan može da uhvati sa obe ruke dobra je za ovaj uzrast, recimo lopta za plažu, ili veća gumena lopta. Izbegavajte manje lopte od mekanog materijala, koje dete može da stavi u usta. Poočnite polako da bacate detetu loptu kako bi vežbao hvatanje.

Knjige
Mališan će uživati u ilustracijama poznatih predmeta i aktivnosti. Birajte knjige koje sadrže malo teksta i više slika, jer je deci u ovom uzrastu zanimljivije da gledaju slike, nego da slušaju predugu priču.

Velike i male kocke
Kocke su veoma korisne igračke, jer pomažu razvoju veštine hvatanja, slaganja i sortiranja. Manje drvene kocke dete može da sortira i organizuje u razne oblike, dok su veće sunđeraste lakše za sastavljanje.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije