16.07.2018 Ishrana trudnica

Imamo rešenje: Na vaša pitanja odgovaraju vrhunski stručnjaci

Pitali smo Slađanu Crvenkov, višu medicinsku sestru i autorku edicije knjiga za trudnice i roditelje dece do godinu dana “Treba znati“.

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Prvi put vodim svoju devetomesečnu kćerkicu na letovanje. Kako da je zaštitim?

O: Odlazak na letovanje s bebom večita je dilema roditelja: šta, kako, kada… Ali ako se dobro pripremite i preduzmete sve mere zaštite, vaša beba biće bezbedna tokom letovanja i uživaće u njemu. Zato se savetuje sledeće.
Pre odlaska na put i tokom boravka na izabranooj destinaciji – obavezna je primena probiotika.
Dajite bebi dovoljno tečnosti. Nudite joj svakodnevno prokuvanu, ohlađenu vodu, bez obzira na to da li dojite ili je dete na ishrani mlečnom formulom. Svakodnevno proveravajte jesu li joj usta i jezik suvi, da li retko (manje od šest puta dnevno) urinira, je li joj urin mrkožute boje, plače li bez suza, je li usporena i malaksala… Svi ti znaci ukazuju na dehidrataciju i zahtevaju hitnu posetu pedijatru.

PROČITAJTE I… Letovanje- ovo su najčešće roditeljske dileme

Tokom boravka na letovaju, bebu redovno mažite kremom sa zaštitnim faktorom 50+. Glavicu joj obavezno, bez obzira na to što ste s bebom u „šarenoj hladovini“, štitite šeširićem, sunčanim naočarima i odećom od laganih materijala sa UV zaštitom. Bebu nokada nemojte držati izloženu direktnom dejstvom sunčevim zracima, već u posebnom šatoru za plažu od UV nepropusnog materijala. Takođe, iako je u hladu, često je kvasite.
U periodu visokog indeksa zračenja, od 10 h do 17 h, uvedite je zatvorenu rashlađenu prostoriju da se odmara. Posteljina treba da joj bude svedena na minumum, a ako uslovi to dozvoljavaju, najbolje ju je pokriti je pelenom.

Ukoliko se beba uznemiri zbog vrućine, bebu treba rashladiti kupanjem u mlakoj vodi. Nakon toga je ne treba brisati, već samo položiti na peškir i pustiti da joj se koža prirodno osuši, jer isparavanje vode doprinosi spuštanju telesne temperature.

P: Astmatičar sam, i nedavno sam saznala da sam trudna. Može li ova bolest ostaviti posledice na bebu?

O: Svaka bolest, pa i astma, može predstavljati opasnost za trudnicu, ali i za fetus (plod). Sve dok je bolest pod kontrolom lekara i primenom terapije, nema nikakve bojazni za bebu. Korišćenje terapije za astmu bezbedno je tokom trudnoće, kao i u periodu dojenja. Nakon što se dijagnostikuje trudnoća, neophodan je odlazak lekaru specijalisti koji je ranije ordinirao terapiju, radi njene eventualne. Takođe, podatak da imate astmu neophodno je reći i lekaru koji prati tok trudnoće – ginekologu. Savet plus: povećajte unos kalcijuma.

Foto: Guliver/Thinkstock

P: U trideset petoj sam nedelji trudnoće, i ne mogu obuti nijedan par obuće. Je li to normalno?

O: Oticanje stopala sasvim je normalna pojava u trećem trimestru – zbog toga mnoge žene provedu poslednje nedelje trudnoće u papučama! Oticanje nogu je najčešće u uskoj vezi sa zadržavanjem tečnosti u tkivima, mada uzrok može biti i nepravilna ishrana, prekomeran unos soli i sl. Sebi možete olakšati stanje tako što ćete prilikom odmaranja i spavanja držati noge podignute na jastuku, više u odnosu na karlicu. Takođe, prijaće vam upotreba neutralnog gela na bazi kestena.

SAZNAJTE I… Kako sprečiti oticanje nogu u trudnoći

Ipak, nije naodmet informisati vas da u nekim slučajevima prekomerno oticanje stopala i nožnih članaka može da ukaže na preeklampsiju. Ovo potencijalno rizično stanje karakteriše nagla pojava otoka – i visok arterijski krvni pritisk. Ponekad dolazi i do pojave glavobolje u čeonom delu, smetnji s vidom, bolova u stomaka, mučnine i povraćanje. Shodno tome, ukoliko uz otok primetite bilo koji od navednih simptoma, odmah se obratite svom ginekologu.

P: Moja dvomesečna beba popije punu flašicu mleka u tri gutljaja. Ceo proces traje bukvalno 30 sekundi. Treba li da pokušam da je usporim?

O: Brzo ispijanje mleka može usloviti gutanje vazduha i vraćanje nesvarenog sadržaja iz želuca u jednjak. Čak i ako ovi problemi ne postoje kod vaše bebe, poželjno je da ona sporije pije mleko, obavezno s pauzom za izbacivanje vazduha (podrigivanje) na pola bočice. Uvek koristite adekvatnu cuclu, koja je predviđena za njen uzrast – različite veličine otvora određuju i brzinu isticanja mleka. Takođe, držite bebu uspravljenu dok je hranite, a flašicu nagnite tek toliko da se mlekom napuni samo cucla. Na taj način moći ćete da kontrolišite brzinu isticanja mleka.

P: Dvojajčani blizanci nisu retkost u mojoj familiji, a pošto sam skoro saznala da sam trudna, zanima me postoje li neki rani znaci da nosim dve bebe?

O: Postoji nekoliko pokazatelja blizanačke trudnoće, ali oni nisu stopostotno pouzdani. Recimo, žene koje imaju dva ploda u materici uglavnom imaju i izraženiju jutarnju mučninu i slabost, a i brže im se uvećava telesna težina. U slučaju porodične predispozicije za blizanačku trudnoću (pogotova sa ženske strane), o tome treba obavestiti ginekologa kako bi se što ranije dala uputstva o ishrani i odgovarajući suplementi.

PROČITAJTE I… Zanimljive činjenice o blizancima

P: Planiram da preselim šestomesečnu bebu u sobu njenog trogodišnjeg brata. Hoće li oni na neki način biti smetnja jedno drugom?

O: To je divan način za zbližavanje braće i sestara. Naravno, treba da prođe izestan period dok se ne uspostavi najčvršća doživotna veza između njih dvoje. U tom periodu deci će biti neophodna vaša asistencija, ali i mnogo strpljenja u periodu privikavanja i prilagođavanja Na početku, očekujete da će mališani remetiti san jedan drugom, jer njihova dinamika spavanja prosto nije ista. Shodno tome, najbolje bi bilo da obezbedite konstantno emitovanje bele buke, ili neke tihe smirujuće muzike, kako ne bi budili jedno drugo non-stop.

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije