suva koža u trudnoći

Brza rešenja za suvu kožu u trudnoći

Suva koža tela, a posebno stomaka, jeste jedan od čestih pratilaca trudnoće. Evo kako da negujete kožu da biste joj obezbedili neophodnu vlažnost.

Kako da negujem suvu kožu u trudnoći?

Pijte dosta vode

Možda o tome dosad niste razmišljali, ali razvoj bebe je neverovatno sličan nezi biljke – za to je neophodno mnogo „zalivanja”! Zadovoljavanje bebinih potreba za vodom je prioritetni zadatak vaše tela, a rezultat je najčešće i isušivanje vaše kože. Najefikasniji način da udovoljite potrebama i vas i bebe jeste da svakog dana popijete 10 do 12 čaša vode.  

Izbegavajte vruću kupku

Iako je topla kupka nesumnjivo ugodno iskustvo, vruća voda s kože uklanja prirodnu masnoću, koja ima zaštitnu ulogu. Zato se potrudite da voda za kupanje, ili za tuširanje, ne bude vruća, već samo topla. Takođe, skratite vreme boravka u kupci, ili u vodu dodajte ulje za kupanje. Kad se brišete, činite to bez energičnog trljanja peškirom. Neka koža ostane neznatno vlažna nakon tuširanja/kupanja (utapkajte vodu peškirom). Naime, ostaci vode olakšavaju zadržavanje vlage. (Pročitajte i: Nega trudnice: kupke u trudnoći)

Hidrirajte kožu

Odmah nakon umivanja, ili tuširanja, utrljajte u kožu hidratantni losion ili kremu, čime ćete zadržati vlagu. Tokom dana često utrljavajte kremu u kožu tela i lica i učinite to još jednom pre odlaska na spavanje. Tokom trudnoće koristite preparate bez parfemskih komponenti, jer koža tada obično postaje osetljivija, a zbog dejstva hormona i izoštrenijeg čula mirisa moguće je i da će nekad omiljeni mirisi početi da vam smetaju. Najviše će vam prijati preparati koji u sebi sadrže kakao buter, maslinovo, ružino, te ulje kamilice, kajsije, pšeničnih klica, prirodno mleko i/ili voćne kiseline. Jer navedeni sastojci najbolje popravljaju opšte stanje kože, omekšavajući je.

Koristite piling od ovsenih pahuljica

U postupku eksfolijacije se uklanjaju izumrle ćelije sa površine kože, kao i nečistoće. Na ovaj način tretirana koža efikasnije upija preparate za negu i povećava se nivo hidratacije. Osim toga, u blagotvornim kupkama koristite ovsene pahuljice, koje su pravi melem za kožu trudnica. Njihova priprema je krajnje jednostavna: stavite šaku ovsenih pahuljica na sredinu parčeta gaze i potom je vežite u čvor. U kadu uspite vodu, pa u nju ubacite vrećicu od gaze. U kupku dodajte i kašiku maslinovog ulja. Budite oprezni, da se ne biste okliznuli pri ulasku i izlasku iz kade, zbog efekta koji maslinovo ulje stvara na koži.

Povećajte nivo vlage u kući

Kupite aparat za vlaženje vazduha u prostorijama i – koristite ga tokom cele zime, zbog nepovoljnih efekata centralnog grejanja, kao i preko leta, zbog visokih temperatura. (Saznajte i: Nega kože u trudnoći)




Blue Planet Studio/GettyImagesPlus

još iz kategorije