bubuljice kod beba
18.02.2023 Zdravlje bebe

Bubuljice kod beba: Sve o milijama kod novorođenčeta

Bele bubuljice kod beba se najčešće nazivaju milije ili mlečne mrlje. One su česte kod beba i pogađaju skoro polovinu svih norođenčadi. Često roditelji milije pomešaju sa drugim stanjima, tako da je veoma važno da znate da ih prepoznate.

Bubuljice kod beba: Šta su milije?

Milije su male bele ili žute tačke ili kvržice koje se javljaju na bebinom licu, uglavnom oko očiju, nosa, obraza i čela. Beba ih može imati samo nekoliko, a mogu i biti grupisane. Obično su manje od jednog milimetra. To su male kesice ispunjene keratinom. Keratin je protein koji se obično nalazi u tkivu kože, kosi i ćelijama noktiju. Međutim, ne brinite. Ako vaša beba ima milije, ona neće osetiti nikakvu nelagodnost ili bol zbog toga. Takođe, one će se verovatno same povući kroz nekoliko nedelja ili meseci.

Bubuljice kod beba: Vrste milija

Postoji nekoliko vrsta milija u zavisnosti od mesta gde se pojavljuju i uzroka koji imaju ove bubuljice kod beba.

  • Neonatalne milije – pogađaju odojčad i manifestuje se kroz male bele ciste na bebinoj koži, najčešće oko nosa.
  • Primarne milije – nalaze se na kapcima, čelu, obrazima ili genitalijama. Ove milije pogađaju i decu i odrasle.
  • Sekundarne (traumatske) milije – one su rezultatt oštećenja kože. Oštećenje može biti od opekotina, osipa, alergijskih reakcija, plikova ili previše izlaganja sunčevoj svetlosti.
  • Juvenilne milije – ovaj oblik milija je nasleđen i može se pokazati odmah pri rođenju ili u kasnijim fazama života.

Uzroci milija

Milije se mogu pojaviti zbog pelenskog osipa ili promene kozmetičkih aparata. One nastaju zbog začepljenih pora. Naziv mlečne mrlje koji se ponekad koristi, navodi roditelje na pogrešan trag. Milije nemaju nikakve veza sa mlekom i dojenjem. Dermatolozi smatraju da se ove bubuljice kod beba mogu javiti i zbog hormona koje majka oslobađa tokom trudnoće ili zbog toga što bebine kožne žlezde nisu u potpunosti razvijene. Kod odraslih se one pojavljuju najčešće zbog nakupljanja mrtve kože, oštećenja od sunca ili upotrebe steroidnih krema.

Da li treba da brinem zbog milija?

Ne, nema potreba da brinete ako su u pitanju milije. One nisu zarazne i potpuno su bezopasne.  Međutim, ako primetite da su bubuljice bolne ili da izazivaju svrab, konsultujte se sa lekarom. Možda je u pitanju nešto drugo poput ekcema ili boginja.

Kako da pomognem bebi ako ima milije?

Umivajte bebu vodom i nakon toga blago nanestie hidratantnu kremu. Nemojte preterivati sa pranjem i koristite blage proizvode. Milije nemojte istiskati. Tako će se osloboditi keratin što će učiniti njihovu kožu bolnom i sklonoj infekciji. Takođe, ako ste čuli da će pomoći ako nanesete majčino mleko na milije, nemojte slediti taj savet. Ono možda može pomoći kod drugih stanja, ali u ovom slučaju ćete samo traćiti dragoceno mleko.

Dakle, nemojte da brinete. Milije su bezopasne i bezbolne. Ali ako primetite neke druge simptome poput bola ili svraba, obratite se lekaru.




Diego Cerro Jimenez/GettyImagesPlus

još iz kategorije