Da li dužina bebe na rođenju može pomoći da pogodite kasniju visinu deteta?
03.04.2023 Razvoj bebe

Da li dužina bebe na rođenju može pomoći da pogodite kasniju visinu deteta?

Da li se pitate da li to što je vaša beba duža od ostalih beba na rođenju može značiti da će jednog dana biti viša od svojih drugara iz odeljenja? Istina je da to ne mora da znači, baš kao što i izrazito male bebe ne moraju biti niskog rasta. Veličina fetusa najviše zavisi od zdravlja placente, čiji je osnovni zadatak da štiti i obezbedi hranljive materije fetusu. Osim toga, postoje i drugi faktori koji mogu uticati na rast fetusa, poput deteta čije majke imaju gestacijski dijabetes u toku trudnoće. Dakle, na bebinu veličinu utiču mnogi faktori, a pročitajte više o tome da li na osnovu dužine bebe na rođenju možete da pogodite kasniju visinu deteta?

Da li dužina bebe na rođenju može pomoći da pogodite kasniju visinu deteta?

Grafikon rasta

Jedna od metda za predviđanje buduće visine deteta jeste dijagram rasta tokom rutinskih pregleda. Ovi grafikoni koriste se od 1977. godine za praćenje visine, težine, obima glave i tako dalje. Ove zakrivljene linije mogu pomoći da odredite opšte zdravlje svog deteta, a takođe su dobri kada je u pitanju određivanje proseka, ali mogu biti vrlo netačni kada se uzmu u obzir različite etničke pripadnosti, genetska stanja i početna merenja. Međutim, grafikon rasta može pokazati znakove upozorenja koja ukazuju na osnovna zdravstvena stanja poput određenih padova i zaustavljanja u rastu.

Genetika

Jedna od popularnih metoda za predviđanje visine je metoda kojom se visina deteta određuje na osnovu visine oba biološka roditelja, bez faktora starosti skeleta. Proračun takođe uzima u obzir i trenutnu težinu deteta,a pedijatri ovu metodu smatraju dobrom za predviđanje visine za decu. Treba uzeti u obzir da je neka deca prerastu visinu svojih roditelja, dok neka deca ranije prestanu da rastu te ostanu niža nego njihovi roditelji.

Šta može uticati na visinu?

Najveći uticaj na visinu imaju geni, naučnici čak veruju da je oko 80% visine osobe određeno njenom DNK. Osim genetike, na rast mogu uticati navike, sportovi, ishrana.

Ishrana

Ishrana je veoma važna za rast. Pre nego što vaše dete počne da daje čvrstu hranu, sarađujte sa svojim pedijatrom ili konsultantom za dojenje kako biste bili sigurni da vaša beba dobija pravu količinu majčinog mleka ili formulu za potrebe njenog tela. Nakon što vaše dete pređe na čvrstu hranu, usredsredite se na to da vaše dete konzumira kalorije bogate hranljivim sastojcima iz različite hrane.

Da li dužina bebe na rođenju može pomoći da pogodite kasniju visinu deteta:  Medicinska stanja

Neka deca se rađaju sa ozbiljnim zdravstvenim stanjima koja mogu usporiti rast ukoliko se ne leče. Najčešći su gastrointestinalni poremećaji kao što su celijakija, alergije na hranu, problemi sa štitnom žlezdom, nedostatak hormona, određene hromozomske abnormalnosti i bolesti srca, bubrega ili jetre.

San

San u velikoj meri utiče na hormon rasta. 70-80% hormona rasta luči se upravo u toku sna. Zbog toga treba da budete sigurni da vaše dete uvek ima dovoljno sna.

Stres

Emotivno blago stanje došrinosi tome da se dete pravilno razvija i raste. Međutim, kada se deca od malena susreću sa emotivnim problemima i stresom poput zanemarivanja i prevelikom napetosti u porodici, može doći do ometanja rasta.

Da li ste znali da svi ovi faktori mogu uticati na rast vašeg deteta?




Jovana Jevtić

jordi magrans/ Getty Images Plus

još iz kategorije