Žitarice ili voće: šta prvo uvesti na bebin jelovnik?
Žitarice se lako vare, obezbeđuju energiju i pune su vitamina, zato su prva bebina hrana. Pogledajte odlične recepte za prve kašice od žitarica
pročitaj jošIako bebe uglavnom počinju da jedu čvrstu hranu sa 6 meseci, mnoge mame je uvode već sa 4 meseca. Otkrivamo zdrave recepte za kašice od žitarica za bebu.
Preporučuje se da koristite integralni pirinač kratkog zrna za kašice od žitarica za bebu. Mekši je od pirinča dugog ili srednjeg zrna i lakše se kuva. Jedino imajte na umu da može postati blago lepljiv ali to je potpuno normalno. Poželjno je da ga sameljete na blenderu za manje grudvica i glatku kašu.
Sastojci:
1/4 šolje pirinča u prahu
1 šolja vode
Uputstvo:
1. Stavite vodu da provri u šerpi. Dodajte pirinač u prahu uz stalno mešanje.
2. Krčkajte 10 minuta i po želji umešajte formulu za mleko ili majčino mleko i voće
3. Poslužite bebi toplo.
Sastojci:
1/2 šolje pirinča
1 šolja vode
Uputstvo:
1. Stavite vodu da provri u šerpi. Dodajte pirinač i promešajte.
2. Krčkajte 20 minuta ili prema uputstvu na pakovanju i mešajte tokom kuvanja.
3. Kada je pirinač gotov i malo se prohladio, dodajte majčino mleko, formulu za mleko ili vodu i po potrebi napravite pire. Pazite dok pravite pire da se pirinač ne pretvori u pastu.
4. Poslužite toplo pomešano sa voćem i povrćem po izboru.
Može zamrznuti kašice od žitarica za bebu, ali nakon odmrzavanja može postati malo gumeno.
Sastojci:
1/4 šolje mlevenih ovsenih pahuljica
3/4 šolje – 1 šolja vode
Uputstvo:
1. Stavite vodu da provri u šerpi. Dodajte ovsene pahuljice u prahu uz stalno mešanje.
2. Krčkajte 10 minuta uz stalno mešanje dok se ne skuvaju i postanu mekane.
3. Po želji umešajte formulu za mleko ili majčino mleko i voće i poslužite toplo.
Sastojci:
1/4 šolje mlevenog ječma
1 šolja vode
Uputstvo:
1. Stavite vodu da proključa u šerpi. Dodajte ječam u prahu i kuvajte 10 minuta uz stalno mešanje
2. Umešajte u formulu za mleko ili majčino mleko ili sok i dodajte voće po želji
3. Poslužite toplo
Sastojci:
1 jabuka
1/4 šolje mlevenih ovsenih pahuljica
3/4 šolje vode
Uputstvo:
1. Malu jabuku ogulite, izrežite i isecite na kockice
2. Stavite u šerpu sa prahom od ovsenih pahuljica i vodom.
3. Dovedite smešu do laganog ključanja. Krčkajte poklopljeno, često proveravajući, dok jabuke ne omekšaju i ovsena kaša ne bude kuvana.
4. Obavezno mešajte i gnječite tokom kuvanja
5. Umešajte formulu za mleko ili majčino mleko ili sok ako je potrebno.
(pospite malo cimeta u žitarice ako želite i ako je beba spremna ili je jela cimet).
Sastojci:
1/4 šolje ovsenih pahuljica
1/2 šolje vode
1/3 zrele banane
1/4 šolje mleka ili formule za mleko
Uputstva:
1. Pomešajte ovsene pahuljice i 1/2 šolje vode. Dovesti do ključanja. Krčkajte 5 minuta, povremeno mešajući dok tečnost uglavnom ne upije.
2. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta.
3. Zgnječite bananu i dodajte mleko ili formulu, dobro mešajući. Umešajte ih u skuvanu ovsenu kašu.
Pre serviranja morate da skuvate pirinač, ovsene pahuljice ili ječam u prahu. Ovaj prah treba da se kuva jer zrna nisu kuvana pre nego što ste ih preradili u prah i može biti teško za varenje vaše bebe.
Domaće kašice od žitarica za bebe mogu da se čuvaju u frižideru najviše 72 sata. Jednostavno zagrejte kašicu pre posluživanja, a zatim dodajte tečnost po vašem izboru, po potrebi, da biste dobili teksturu koju vaša beba preferira.
Da, možete zamrznuti domaće žitarice. Često se dešava da kada odmrznete žitarice, ona postane gumena, zato pokušajte sa nekoliko različitih vrsta kašica da vidite koja je najbolja nakon odmrzavanja.
Mlevene integralne žitarice, kao što su pirinčano brašno, integralno pšenično brašno, ovseno brašno i slično, treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi i najbolje u frižideru. Možete ih čuvati na hladnom i suvom mestu, ali proverite u kom su stanju zrna ako ih koristite retko. Pošto je ovo brašno od celog zrna, prirodna ulja koja potiču iz zrna mogu postati užegla bez hlađenja. Kada kupujete bilo koju vrstu mlevenog celog zrna, uvek je najbolje kupiti manje količine kako biste bili sigurni da če biti bezbedna za vašu bebu.
Ista „pravila“ važe za pirinač u prahu ili ovseni prah, ječam u prahu itd. koje ste mleli (mlevili) za svoje domaće žitarice za bebe. Trebalo bi da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, na hladnom i suvom mestu, ali poželjno u frižideru ako je vaš dom topao.
Uvođenje prve žitarice u bebinu ishranu odnosi se na pirinač na koji se roditelji odlučuju zbog njegove meke teksture koja odgovara bebama.
pročitaj jošKoliko god da se trudite, neke namirnice vaše dete neće, pa neće da jede. Evo kako da ga "primorate" da pojede zdravu hranu
pročitaj jošMajčino mleko sadrži znatnu količinu holesterola, kao i višestruko nezasićene masne kiseline (omega 3, omega 6) – materije neophodne za skladan...
pročitaj još