razmaziti dete
30.04.2023 Vaspitanje

Da li treba da brinem da ću razmaziti dete?

Svi smo se susretali sa razmaženom decom. Međutim, kada zaista počinje trenutak kada postaju razmažena. Da li treba da brinete da ćete razmaziti dete?

Šta znači razmaziti dete?

Razmažena deca su ona koja su naučila da koriste negativno ponašanje da bi dobili ono što žele. Međutim, vaša beba je premlada da bi vas namerno nervirala ili manipulisala vama. Stoga zanemarite dobronamerne savete prijatelja i rođaka da treba da poradite na nezavisnosti bebe i slušajte majčinski instinkt.

Da li treba da brinem da ću razmaziti dete?

Bebe ne mogu biti razmažene. Vašoj bebi je potrebna sva briga i pažnja koju joj možete dati. Beba plače da bi saopštila svoje potrebe. To može biti i glad, promena pelene ili jednostavno maženje sa roditeljima. Kada brzo odreagujete na svoju bebu, gradite njen osećaj sopstvene vrednosti.

Ovo je takođe i osnova za igradnju poverenja. Ako svojoj bebi pružate pažnju i utehu, onda će se osećati sigurnije i manje anksiozno, dajući im hrabrost da sama istražuje svet. Osim toga, kada shvati da njen plač shvatate ozbiljno, verovatno neće plakati bez realnog razloga. Dugoročno gledanje, brzo reagovanje na potrebe vaše bebe će je učiniti manje zahtevnom.

Kada treba uvesti ograničenja da ne bih razmazila dete?

Kada beba napuni šest do osam meseci, ona će početi da obraća pažnju na uzroke i posledice. Primetiće da činija pada kada je ispusti. Takođe će uočavati direktnu vezu između njegovih postupaka i vaših odgovora. U ovom momentu je u redu postaviti neka ograničenja. Ako beba počne da plače jer nije dobila ono što želi, zagrljajem pomozite da se smiri. Slično se ponašajte i kada treba da ga pohvalite.

Mešavina ljubavi i ograničenja će pomoći vašem detetu da razume svet. Na taj način ćete izbeći razmaženost deteta i u kasnijem periodu. Međutim, dok ne dođe tih nekoliko meseci, posvetite se vašoj bebi u potpunosti i uživajte u bezgraničnoj ljubavi.




PeopleImages/GettyImagesPlus

još iz kategorije