27.08.2010 Ishrana Moja Beba

VREME JE ZA – POVRĆE!


Da biste što lakše uvrstili povrće u jelovnik svog mališana, ono treba da bude ukusno i maštovito pripremljeno. Nudimo vam nekoliko recepata za pripremanje raznih vrsta sezonskog povrća. Ovako pripremljeno ukusno je i zdravo, pa ćete svojoj bebi, ali i ostalim članovima porodice, obezbediti hranljiv obrok bogat vitaminima i mineralima. 

Sačuvajte vitamine
Povrće je slabo kalorično, ali sadrži obilje vitamina i minerala. Osim toga, celuloza, kojom je takođe bogato, blagotvorno deluje na kontrakcije creva i na taj način podstiče probavu. Ako imate aparat za ceđenje soka iz voća i povrća, koristite ga što češće. Te sokove morate odmah dati bebi, jer vitamini na vazduhu oksidiraju i gube hranljiva svojstva. Oni nestaju i prilikom kuvanja, naročito vitamin C koji je veoma osetljiv na visoke temperature. Međutim, pošto se kuvano voće i povrće mnogo lakše vari, bebi ga u početku treba davati samo u takvom obliku. 

Zdrava priprema
Pod varivom podrazumevamo prokuvano ili ispasirano povrće. Da biste u njemu sačuvali što više hranljivih sastojaka, naročito mineralnih soli, oprano i očišćeno povrće prelijte ključalom vodom. Na taj način se zgrušavaju materije u opnama ćelija pa se daljim kuvanjem sprečava prelazak hranljivih materija u vodu u kojoj kuvate povrće. Bolje je da se povrće kuva u slanoj vodi, jer se tako smanjuje gubitak hranljivih sastojaka. Za bebu do osam meseci svako povrće treba da se sprema u obliku kašice ili pirea, a kasnije, kada beba savlada veštinu žvakanja, povrće može da se ponudi i izgnječeno viljuškom.

Smrznuto povrće
Smrznuto povrće ima gotovo istu hranljivu vrednost kao sveže, samo je skuplje. Treba ga koristiti odmah posle odmrzavanja i ni slučajno se ne sme ponovo zamrzavati. Pošto bebe i mala deca jedu povrće pripremljeno bez začina, paprike, belog luka i ostalih dodataka, predlažemo da od pripremljene količine odvojite bebin deo, a ostatak spremite na način koji vole ostali ukućani.

Izbegnite otrove
Verovali ili ne, i povrće sadrži sastojke koji su otrovni za organizam - nitrate. Postavlja se sasvim logično pitanje - otkud otrovi u povrću? "Istorija" počinje s nitratima koje biljka upija iz zemlje, posebno ako je ova obogaćena đubrivom. Tokom rasta biljka te nitrate pretvara u jestivu organsku materiju. Međutim, ukoliko apsorbuje preveliku količinu kiseonika iz đubriva, postaje prezasićena. Ako takvo povrće zatvorimo u plastičnu kesu, dakle ako ostane bez kiseonika, nitrati će se pretvoriti u nitrite koji su opasni po zdravlje. Zbog toga izaberite proizvode koji nose znak zdrave hrane (bio-hrana, zelena jabuka, eko-hrana i sl.).

Recepti za pripremu kašica od povrća
(od navršenih sedam meseci)

Pire od šargarepe
Priprema: U šerpu stavite malo margarina da se otopi, a zatim dodajte iseckanu šargarepu, dobro promešajte, nalijte sa malo supe od povrća i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok šargarepa ne omekša. Kada postane sasvim meka, izgnječite je viljuškom, dodajte sasvim malo mleka u kojem ste razmutili pola kašičice brašna, a zatim još malo prokuvajte. Po želji možete da dodate i sitno iseckano peršunovo lišće (bogato je C vitaminom).

Pire od mladog krompira
Priprema:
Dobro operite krompir, ostružite ga četkom ili žicom, a zatim ga skuvajte u slanoj vodi (nemojte ga seći!). Kada krompir postane sasvim mek, ocedite ga i stavite u posebnu posudu. Izgnječite povrće, dodajte mu komadić putera i malo vrućeg adaptiranog mleka, a zatim sve dobro izmešajte.  

Pire od kelerabe
Priprema:
Kelerabu oljuštite i isecite na kockice. U šerpu stavite kašičicu putera ili dve kašičice maslinovog ulja da se zagreje, a zatim na masnoći propržite kelerabu. Dodajte malo vode ili supe od povrća i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok povrće sasvim ne omekša. Kada je potpuno kuvana, izgnječite je, dodajte malo iseckanog peršuna i mirođije, a zatim u masu umešajte kaščicu pavlake (ili milerama).

Pire od mladog graška
Priprema:
Operite pola kilograma graška i stavite da se kuva u posoljenoj ključaloj vodi. Kada je skuvan, ocedite ga, propasirajte i odstranite ljuske. U šerpici rastopite malo putera, dodajte kašičicu kukuruznog brašna i propasirani grašak, dobro promešajte, pa dodajte nekoliko kašika supe od povrća. Ostavite da se kuva na tihoj vatri dok se ne zgusne. Ako je pire isuviše gust, nalijte još malo supe od povrća. Dodajte iseckanu mirođiju i sklonite sa vatre.

Pire od mladih tikvica
Priprema:
Očistite tikvice, izrendajte ih, blago posolite i ostavite u cediljku da se ocede. U šerpi napravite blagu zapršku na malo maslinovog ulja (ili na kašičici putera) pa, kad brašno počne da žuti, dodajte izrendane tikvice. Sve malo propržite, dolijte malo supe, promešajte i kuvajte dok povrće ne omekša. Kada je kuvano, umešajte u pire kašiku kisele pavlake i dodajte pola kašičice sveže seckane mirođije.

Pire od spanaća (ili blitve)
Priprema:
Kilogram spanaća dobro operite, očistite i kuvajte nekoliko minuta u 2 litra ključale vode. Procedite ga, ostavite da se ocedi, a zatim ga sitno iseckajte. Na malo ulja upržite kašiku kukuruznog brašna, dodajte iseckano povrće, dobro promešajte i nalijte sa pola litra mleka. Ako je dete alergično na kravlje mleko, upotrebite adaptirano ili sojino. Posolite, po želji dodajte nekoliko čenova sitno iseckanog belog luka i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok se ne zgusne. S vremena na vreme promešajte, da se ne bi stvorile grudvice.

Mešano povrće sa pirinčem
Priprema:
Stavite pola litra posoljene vode da proključa. Svo povrće (1 šargarepu, pola kelerabe, dva-tri mlada krompira i šaku mladog graška) operite, očistite i iseckajte (osim graška). Spustite povrće u vodu i kuvajte poklopljeno na tihoj vatri dok ne omekša. Kuvano povrće ocedite od vode, pa sve zajedno izmiksajte. U međuvremenu pripremite šoljicu (za kafu) očišćenog i dobro opranog integralnog pirinča, pa ga skuvajte u posoljenoj vodi. Pomešajte povrće i pirinač, a zatim mu dodajte malo pavlake i sitno iseckanog začinskog bilja (peršunovo i celerovo lišće).

Pire od krastavca
Priprema:
Dobro operite jedan veći mladi krompir, a krastavac oljuštite, pa ga raspolovite po dužini. Malom kašičicom izvadite semenke iz njega. Isecite krastavac na komadiće. Krompir kuvajte na pari osam minuta. Dodajte mu isečeni krastavac, pa kuvajte još deset minuta. Izmešajte mikserom, sameljite u mlinu za povrće ili izgnječite viljuškom. Dodajte tečnost u kojoj je povrće skuvano da biste dobili tečnu kašu. Umešajte malo istopljenog putera. Začinite svežim začinskim biljem.

Pire od brokolija i šargarepe
Priprema:
Iscepkajte jedan brokoli na cvetiće, dobro ga operite i prosušite. Šargarepu oljuštite, operite i isecite na kolutiće. Sipajte u šerpicu nekoliko kašika supe (one koju ste pripremili za odrasle članove porodice), a kada proključa, spustite u nju brokoli i šargarepu. Kuvajte u poklopljenom sudu deset minuta. Sada izgnječite povrće viljuškom, izmešajte ga, dodajte kašičicu pavlake i pola kašičice sitno iseckanog belog luka. Na kraju začinite sitno iseckanom svežom mirođijom.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije