Da li bebe pre rođenja mogu da zavole određene ukuse?
Sigurno postoji hrana koju ne možete ni da pomirišete, a kamoli okusite, a nauka je sada dala odgovor na pitanje da li smo odbojnost prema određeni...
pročitaj jošZnamo da živite brzim tempom i da često nemate vremena da kuvate, ali to vas ne sme sprečiti da svom detetu svakog dana pripremite zdrav i ukusan obrok. Pred vama je petnaest zdravih namirnica i isto toliko jednostavnih načina kako da od njih na brzaka pripremite kvalitetan obrok za svog mališana…
1. AVOKADO: Poznato je da je avokado voćka koja sadrži obilje vitamina, minerala i zdravih masnih kiselina.
Kako ga pripremiti?
Oljuštite avokado, izvadite mu košticu i isecite ga na komadiće. Uzmite nekoliko integralnih krekera i kratko ih smrvite u secku. Pospite avokado mlevenim krekerima, blago ga izgnječite, pa pomešajte. Poslužite detetu uz šolju jogurta.
2. BANANA: Osim što je ukusna, ova voćka je pravi rudnik kalijuma.
Kako je pripremiti?
Oljuštite veliku, zrelu bananu i izgnječite je. U dve kašike meda umešajte veliku kašiku raženih pahuljica i mlevenih badema, a zatim ovu smesu umešajte u masu od banane. Ako svemu ovome dodate i čašu sveže iseđenog soka od narandže, vaše dete će dobiti kaloričan i zdrav obrok.
3. PASULJ: Pasulj, bob i sočivo su mahunarke bogate proteinima i biljnim vlaknima.
Kako ga pripremiti?
Šaku pasulja (boba ili sočiva) skuvajte u blago osoljenoj vodi, procedite ga i sameljite u secku. Pripremite bešamel od sira, pa ga pomešajte sa pireom od pasulja.
Priprema bešamela od sira: kašičicu putera istopite na tihoj vatri, sklonite sa vatre, a zatim u istopljeni puter umešajte punu kašiku švapskog sira. Pomešajte i razredite s malo toplog mleka.
4. ŠVAPSKI SIR: Domaći švapski sir bogat je kalcijumom.
Kako ga pripremiti?
Napravite omlet od dva jajeta, blago ga osolite prstohvatom morske soli i začinite s malo sitno iseckanog peršunovog lišća, a zatim u njega umešajte punu kašiku švapskog sira. Poslužite detetu uz krišku integralnog hleba i svež sok od cvekle (ili šargarepe).
5. GREJPFRUT (crveni): Mada ga deca nerado jedu zbog gorkog ukusa, crveni grejp je izuzetno zdrava voćka.
Kako ga pripremiti?
Presecite jedan veliki grejp napola, uklonite mu semenke i oštrim nožem ga odvojite od kore (ali ga nemojte vaditi iz nje). Pospite malo cimeta, obilno premažite medom, a zatim kratko zapecite u mikrotalasnoj pećnici (1-2 minuta). Izdubite sredinu grejpa, izručite je u činiju i pomešajte s nekoliko kašika voćnog jogurta.
6. HUMUS: Zvuči kao da je reč o zemlji za cveće, ali zapravo govorimo o hranljivom namazu spravljenom od leblebije, susama, maslinovog ulja, limunovog soka i malo belog luka.
Priprema humusa: Sameljite u prah šaku leblebije i tri kašičice susama. Zagrejte dve kašike maslinovog ulja, dodajte tri čena zgnječenog belog luka, a zatim u ovo umešajte samlevenu leblebiju i susam. Dodajte kašiku sveže isceđenog limuna, pa sve dobro umutite. Ovom masom premažite dva parčeta integralnog hleba ili tosta, pa poslužite detetu uz jogurt.
7. KELJ: Deca po pravilu nisu ljubitelji variva od kelja, zato probajte da pripremite ovo zdravo povrće na drugačiji način, pa će ga zavoleti.
Kako ga pripremiti?
Skinite desetak listova s glavice kelja, operite ih i odsecite im peteljke. Svaki list premažite s malo maslinovog ulja i blago osolite morskom solju. Poređajte listove u namašćenu tepsiju, pa ih pecite 20 minuta u pećnici prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Pečeni kelj poslužite detetu sa štapićima trapista i šargarepe.
8. BROKOLI: Ovo zdravo povrće kod većine dece izaziva grimasu gađenja na licu, ali ako ga pripremite na naš način, možda se ta grimasa pretvori u osmeh.
Kako ga pripremiti?
Izdinstajte 10 cvetića brokolija na istopljenom puteru, dok ne omekšaju. U zasebnoj posudi skuvajte pola šoljice integralnog pirinča, malo naribanog celera i jednu narendanu šargarepu. Promešajte. Vatrostalnu posudu tanko premažite maslinovim uljem, pa po njenom dnu poređajte cvetiće brokolija. Preko njih uspite masu od pirinča i povrća i zalijte umućenim jajetom. Pecite desetak minuta u zagrejanoj pećnici. Izvadite iz rerne, narendajte odgore malo trapista, pa vratite u pećnicu još nekoliko minuta.
9. ANANAS: Svež ananas je izuzetno zdrava voćka, a cena mu je i više nego povoljna.
Kako ga pripremiti?
Isecite dve kriške ananasa, oljuštite im koru, a zatim ih kratko zapecite u mikrotalasnoj pećnici (dva minuta). Pečeni ananas izgnječite i pomešajte sa dve velike kašike krem sira. Premažite dve kriške integralnog hleba ovom smesom, dodajte šolju sojinog mleka i ukusan obrok je gotov.
10. RAVIOLI: Ovu tradicionalnu italijansku testeninu, koju možete kupiti smrznutu u svakoj prodavnici, lako ćete pretvoriti u ukusan obrok.
Kako ih pripremiti?
Skuvajte raviole u blago osoljenoj vodi kojoj ste dodali kašiku maslinovog ulja. Ocedite od vode, pomešajte sa pesto sosom i isecite na parčiće veličine zalogaja.
Pesto sos: ubacite u secko dve šoljice svežeg bosiljka, pola šoljice maslinovog ulja, dva zgnječena čena belog luka, dve kašike mlevenih badema, jednu kašičicu morske soli i pola šoljice ribanog parmezana, pa sve izmiksajte.
11. PARADAJZ: O lekovitosti i dobrim stranama paradajza nije potrebno mnogo govoriti.
Kako ga pripremiti?
Tri krupna paradajza poparite vrelom vodom, oljuštite ih i sameljite u secku. Posebno skuvajte šoljicu sočiva, sameljite ga u pire i izmešajte sa kašikom maslinovog ulja. Mleveni paradajz stavite da se krčka. Dodajte šoljicu vode i pola kašičice morske soli. Kada provri, smanjite vatru, pa nastavite da kuvate još nekoliko minuta. Sklonite s vatre, pa u čorbu od paradajza umešajte pire od sočiva. Po želji, odgore narendajte malo trapista.
12. TIKVICE: Mlade tikvice su lako svarljive, ukusne i izuzetno zdrave.
Kako ih pripremiti?
Dve veće tikvice dobro operite i oljuštite. Narendajte ih na krupno rende i malo posolite. Kada povrće pusti vodu, ocedite ga i stavite u posudu. Dodajte kašiku integralnog brašna, jedno jaje, kašičicu sitno isečenog peršunovog lista i dve kašike sitno isečenih zelenih pera mladog luka. Dobro izmešajte, izručite u vatrostalnu posudu i zapecite u rerni (gotovo je kada porumeni). Poslužite uz veliku šolju jogurta.
13. LOSOS: Ova vrsta ribe veoma je bogata omega-3 masnim kiselinama.
Kako ga pripremiti?
Filete lososa prosušite papirnim ubrusom, posolite i premažite maslinovim uljem. Pecite ih u tepsiji koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. U međuvremenu napravite preliv: sitno isečenu crvenu papriku izdinstajte na malo rastopljenog putera dok ne omekša. Dodajte parče isečenog avokada i ananasa, a zatim sve to začinite s dosta sitno iseckanog peršunovog lišća. Sklonite s vatre pa u masu od povrća i voća umešajte kašiku švapskog sira. Ovom masom obilato premažite svaki filet, pa poslužite detetu uz parče integralnog hleba i svež sok od cvekle.
14. PILEĆE BELO MESO: Ovo je omiljena vrsta mesa svoj deci, ali evo novog načina na koji ga možete pripremiti – svideće vam se!
Kako ga pripremiti?
Belo meso isecite napola, a zatim svaku polovinu na tri dela. U posebnoj posudi pomešajte dve kašike mekinja, dve kašike prezli, kašiku sušenog peršunovog korena, kašičicu belog luka u prahu, kašičicu morske soli i kašičicu parmezana. Sve dobro promešajte ili, još bolje, sameljite u secku. Svako parče mesa uvaljajte u ovu smesu, pa ga položite u vatrostalnu tepsiju premazanu maslinovim uljem. Pecite 20 minuta u pećnici prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Poslužite uz tikvice pripremljene na naš način.
15. ZELENO LISNATO POVRĆE: Blitva, spanać, radič… Koje god da odaberete, nećete se pokajati…
Kako ga pripremiti?
Operite vezu blitve, isecite je na trake (sa drškama), pa je prelijte ključalom vodom i poklopite. Deset minuta kasnije ocedite blitvu od vode i sameljite je u secku. Napravite klasičan sos od svežeg paradajza, pa u njega umešajte samlevenu blitvu. Promešajte i začinite po ukusu s malo morkse soli i belog luka. Posebno skuvajte pirinač ili testeninu u obliku slova. U činijicu prvo sipajte dve-tri kašike pirinča ili testenine, pa preko nje izručite sos od blitve i paradajza. Po želji, odgore pospite ribanim parmezanom.
Autor: Life Content
Na internetu se već odavno prodaju knjige, cipele, nameštaj. A od ove godine – u Nemačkoj može da se kupi i majčino mleko. Da li je to prava altern...
pročitaj jošNajbolja hrana za novorođenče svakako je majčino mleko, ali majka ne mora da oseća krivicu ako iz bilo kojeg razloga ne može da doji. U današnj...
pročitaj jošZdravstveni stručnjaci savetuju izbegavanje soli kao dodatka hrani za bebe, a evo i zbog čega. Ljudskom telu so je neophodna da bi ono ispra...
pročitaj još