22.02.2014 Porodica

Milica Čalija: Trudnoća i roditeljstvo jesu naporni, ali zar nije sve u životu napor ako odlučite da u svemu tražite probleme?

Baby friendly“, konferencija magazina „Moja beba“, o problemima zasnivanja porodice, trudnoći, porođaju i materinstvu, održaće se u beogradskom hotelu Metropol Palace, 25. februara. Na panelu „Da trudnoća stvarno bude blagosloveno stanje“, učestvovaće i Milica Čalija, nekada poznato TV lice, danas uspešna poslovna žena.

Milica Calija

– Iskreno se radujem „Baby Friendly“ konferenciji, i to ne samo zbog poziva da učestvujem u jednom od panela. U „Metropolu“ će se tog dana otvoriti toliko aktuelnih i bitnih tema kojima se nimalo ili slabo pridaje na važnosti, a zaslužuju svakodnevnu pažnju javnosti, kao što su problemi u planiranju i zasnivanju porodice, nedoumice u prvim danima sa bebom, i jedna od najbitnijih – društveni i pravni položaj trudnica u Srbiji. To je, zapravo, preduslov svega o čemu će se pričati.

Ja sam pred trećim porođajem, u trudnoći u kojoj sam konačno „sama svoja gazdarica“, tj. vlasinca brenda „Anđeli kolači“. Prethodne dve trudnoće provela sam kao zaposlena kod dva različita poslodavca, pa se nadam da će moja iskustva, i kao zaposlene trudnice, i kao trudnice preduzetnice, biti dragocena nekim drugim mamama i budućim mamama.

Panel u kome učestvujem zove se “Da trudnoća zaista bude blagosloveno stanje”. Mišljenja sam da trudnoća to zaista i jeste, bez obzira na neprijatnosti sa kojima se žene često susreću, od gubitka posla, preko nepoštovanja prava zaposlenih trudnica, do bezazlenijih stvari, kao što su razni “prijateljski” saveti drugih, iskusnih mama, na primer: “Naspavaj se sad, ko zna kad ćeš ponovo spavati!” – kao da mamu čeka nekakvo mučenje, a ne najdivnije druženje na svetu sa novom, malom bebom.

Da istaknem i agresivno reklamiranje dohrane i formula za novorođenčad u zdravstvenim ustanovama, što ne samo da je u suprotnosti sa zakonima, već može ozbiljno da osujeti trud majke da doji svoju bebu i time joj pruži najbolju moguću ishranu, ljubav i zdravlje.

Naravno da i trudnoća i roditeljstvo mogu biti naporni, ali, zar nije sve u životu napor ako odlučite da u svemu tražite probleme? Na, sada već prilično logistički složenu situaciju sa dvoje male dece i bebom koja „stiže“ za koji dan, gledam kao na vrhunski izazov. Znam da ću biti nagrađena za te besane noći koje su mi pominjali, brigu kad se razbole, neraspolaganje spostvenim vremenom u istoj meri kao pre i slične životne promene. Svaki osmeh koji mama dobije od deteta je nagrada i blagoslov. I to se istinski može razumeti samo kada si roditelj.

Autor: Eva Čubrović, Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije