15.07.2014 Zdravlje deteta

Istraživanje: Zašto se devojčice rađaju zdravije od dečaka

Poznato je da je stopa novorođene muške dece viša od ženske, ali i to da se devojčice rađaju zdravije i u boljem opštem stanju od dečaka. Naučnici su se posvetili istraživanjima kako bi otkrili uzrok te pojave i doprineli preživljavanju više dečaka nakon porođaja.

Cute Little Baby Girl And Boy Kissing HD Wallpaper-1600x1200-cutelittlebabies.blogspot.com

Istraživanje naučnika s australijskog Univerziteta Adelaide je pokazalo da se dečaci rađaju u lošijem fizičkom stanju od devojčica. Dečaci brže rastu u materici i imaju veću porođajnu težinu. Međutim, takav brži rast ih izlaže većim zdravstvenim rizicima.

“Naše istraživanje je pokazalo da postoje neosporne genetske i fiziološke razlike između dečaka i devojčica koje premašuju puki razvoj njihovih seksualnih osobina”, objasnila je koautorka Kler Roberts.

Ključan faktor – posteljica

Istakla je da bi se ključan faktor razlike u razvoju muške i ženske novorođenčadi, kod ljudi, ali i kod životinja, mogao nalaziti u posteljici.

Naime, australijski naučnici su zaključili da postoje razlike među polovima u regulaciji gena u ljudskoj posteljici. Otkrili su da u slučajevima ženskih beba postoji veća genska ekspresija u razvoju posteljice, “što ukazuje da će devojčice verovatnije razviti strategiju za razvoj i preživljavanje”, objasnio je vodeći autor istraživanja Sem Bakberi.

Istraživanje je važno za pomoć pri otkrivanju novih terapija za trudnice, u zavisnosti od pola deteta, kao i za pomoć tek rođenim bebama.

Izvor: roditelji.hr, M. G.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije