27.08.2014 Porodica

Kćerke provode dvostruko više vremena sa starim roditeljima

Briga o ostarelim i onemoćalim roditeljima često je dužnost deteta, ali u njoj se bolje snalaze žene, koje im posvećuju dvostruko više vremena nego sinovi.

Little_Bramingham_Farm-080

Roditelji koji se nadaju da će se deca o njima dobro brinuti ako postanu onemoćali u starosti, bolje će proći s kćerima nego sa sinovima, pokazala je studija američkog Univerziteta Prinston na više od 26.000 ljudi. Prema njoj, bilo da je reč o pokretnim i samostalnim ili manje sposobnim starcima, žene im posvećuju više pažnje i svog vremena, piše Daily Mail.

Žene u proseku provode minimalno 12,3 sati mesečno sa svojim roditeljima, dok će muškarci izdvojiti tek oko 5,6 sati. Ako su u porodici i braća i sestre, pripadnice lepšeg pola će preuzeti više brige o roditeljima na sebe, objašnjavaju istraživači. Jedno od objašnjenja je i to što su žene empatičnije, a briga o ljudima tradicionalno se smatra više „ženskom dužnošću“.

Briga o roditeljima za mnoge je veliki finansijski teret, ali i nešto što smatraju svojom dužnošću prema ljudima koji su to isto činili za njih. Ipak, ta polna nejednakost u nezi starijih, predstavlja veliki psihički napor za žene. S produženjem životnog veka čoveka i napretkom u medicini, ljudi se sve duže moraju brinuti o svojim roditeljima, a moderno društvo mora pronaći način kako tu negu poboljšati, zaključili su istraživači.

Izvor: Daily Mail, M. G.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije