Da li je vaše dete – sebično?

Sebičnost je normalna razvojna faza koja prolazi kako dete odrasta i biva zrelije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Sebičnost je kod dece mlađe od tri godine sasvim uobičajena pojava, stoga pažljivo pratite zajedničku igru više mališana kako se ne bi desio fizički sukob, otimanje, guranje…

Strpljivo i kontinuirano stavljajte detetu do znanja da je u redu ukoliko drugo dete želi da uzme njegovu igračku i objasnite mu kako će mu tu igračku sigurno i vratiti. Ipak, imajte u vidu da postoje igračke koje vaše dete obožava i koje ne želi da deli s drugima. Te igračke ostavite sa strane, samo za njega, kako bi ono imalo osećaj da kontroliše situaciju – ističu pedijatri. Ako dete ne želi da deli igračku ne forsirajte ga i ne pretite mu jer tako možete izazvati suprotan efekat.

Dete starije od tri godine dovoljno je veliko da možete da mu objasnite da deljenje i zajednička igra nije isto što i posedovanje. “Dok je Milica kod nas u gostima, igraćete se zajedno tvojom lutkom, ali će ti je ona vratiti kad krene kući, neće je poneti sa sobom,” može biti jedno od objašnjenja.

Važno je da detetu objasnite da će doći na red, uz tačnu odredbu o vremenu. “Budi ti na klackalici pet minuta, a onda pusti Miloša. Mama gleda na sat.” U svakom slučaju, ohrabrujte razmenu i pozajmljivanje.

Ukoliko se drugu/drugarici vašeg deteta svidi neka igračka, ohrabrite dete da mu je pozajmi “do sutra”, ili ih podstaknite da razmne igračke. Uvedite praksu da vaše dete poklanja drugoj deci igračke koje više ne koristi.

Ako je dete sebično i na tome insistira, izrazite svoje neodobravanje takvog ponašanja. S druge strane, ako podeli nešto s nekim, recite mu da tako treba uvek da postupa i da ste ponosni na njega.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

još iz kategorije