22.05.2014 Dete

Dečja ljubomora

Agresivnost, pohlepa, želja za takmičenjem, teško suočavanje sa porazom, povučenost, sisanje prsta, grickanje noktiju ili mokrenje u krevet, sve to mogu biti znaci da deca misle da im je nešto uskraćeno na račun drugih…

1

Ljubomora je neprijatno osećanje koje se javlja kod dece kada osete da im je nešto uskraćeno na račun drugih. Obuzeto ovim osećanjem dete se ponaša na poseban način: povlači se u sebe, sisa prst, plače, gricka nokte, čupka kosu, mokri u krevet, ili nasrće na osobu na koju je ljubomorno, ispoljavajući svoju ljutnju.

Ljubomora ima mnogo lica. Čak i kada se to ne vidi ona može biti prisutna. Može postojati u neprekidnoj želji za takmičenjem, agresivnoj težnji za popularnošću, beskrajnoj darežljivosti ili pohlepi. Nepodnošenje poraza, potreba za stalnim isticanjenmm i više nego što se može podneti ili pak povlačenje u sebe, osećanje poraženosti i pre borbe, bežanje u zadnje redove i mnoga druga.

Kod mlađeg deteta ovo osećanje je teško razlikovati od drugih osećanja kojima ono izražava svoje nezadovoljstvo. Što je dete starije, to se lakše uočava njegovo ponašanje zbog ljubomore.

Najčešći uzrok ljubomore kod dece je rođenje mlađeg brata ili sestre ako dete na to nije pripremljeno. Oseća se ugroženim, poljuljano mu je mesto u porodici, mora da deli sa nekim ljubav roditelja. Čest uzrok je i nejednak stav roditelja prema deci, mada može da se pojavi i kada je ovaj stav ujednačen. Takođe, ljubomora može da se odnosi na nekog gosta, kome se poklanja veća pažnja, zatim na tuđe dete i sl. Ima raznih situacija kada do nje može da dođe.

U slučaju prinove važno je pripremiti dete da će dolaskom novog člana u kuću biti mnogo lepih, ali i drugačijih trenutaka, prijatnih, ali i neprijatnih, obaveza, prljavih pelena, plača… Pozovite dete da učestvuje u svim obavezama ali mu dajte priliku da vam slobodno kaže kada se oseti usamljeno, povređeno i pomozite mu da to prevaziđe. Važno je da ne dozvolite da ta negativna osećanja potiskuju u sebe, jer onda ona izbijaju na druge način.

Odrasli ne bi smeli da izazivaju namerno ljubomoru i da se podsmevaju detetu zbog takvih osećanja, već treba da u samom početku suzbiju i klone se takvih situacija. Izbegavajte svako upoređivanje dece i preterano maženje samo jednog deteta. Čim primeti ponašanje kojim se ispoljava ljubomora, roditelj treba da preispita i svoje postupke. Ljubomora utiče na život deteta više nego što se nama čini i može ostaviti neizbrisiv trag na njegovu ličnost. Dobri odnosi u porodici sprečiće ovakvo neželjeno ponašanje.

Izvor: vrticiportal.com/Dušica Vujčić Popović
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije