19.05.2014 Dete

Kako izabrati igračke za dete?

Izabrati dobru igračku nije lak posao. Prosečna prodavnica igračaka ima i po nekoliko stotina proizvoda, pa je često u tom obilju igračaka koje se danas nalaze na tržištu lako izgubiti iz vida zašto ih zapravo kupujemo.

Motherhood

Kada dete prohoda izbor igračaka se drastično poroširuje.
Jednogodišnje dete je već spremno za knjige i za taj uzrast su idealne velike slikovnice bez mnogo detalja. Možete početi da pomažete detetu da stekne ideju o kvantitetu koristeći pesak i vodu za sipanje i merenje.

Do druge godine koristite različite igračke kako biste im pomogli da shvate zašto neki predmeti tonu, dok drugi plutaju, kako su neki veći, a neki manji.

Crtanje bojicama poboljšava koordinaciju oko-ruka.

U godinama koje dolaze dete je u stanju da mašta i fantazira, počinje da upotrebljava naziv jednog predmeta da bi opisalo drugi.Tada počinju više da ostvaruju kontakte sa drugom decom, pa će i odgovarajuće igračke ovaj kontakt učiniti lakšim. Lutke, kolica za bebu, pokretne figurice, komplet alata ili pribora za obavljanje nekog posla, minijaturne kuće za lutke i telefoni su dobar izbor za ohrabrivanje igara ”kobajagi”.

Malo starija deca uživaju u igrama sa podelom uloga I kostimima. Kreativne aktivnosti kao slikanje, crtanje, isecanje I lepljenje dobijaju sve veći značaj. Slagalice, mozaici, igre reči I brojeva, dečjim kartama su takođe dobar izbor.
Deca su prirodno sklona tome da stalno ispituju svoje mogućnosti, a igračke koje se koriste van kuće to pospešuju I povećavaju okretnost I fizičku koordinaciju.
Tobogan, razne pentralice I klackalice mališani istražuju sa malo ili nimalo roditeljeske pomoći. Mada se ovo roditeljima neće svideti, psiholozi smatraju da je važno deci dozvoliti da između sebe razmene I malo grubosti u vidu gurkanja I rvanja.

Izvor: vrticiportal.com/Dušica Vujčić Popović
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije