I škole zaslužuju ocene

Roditeljima učenika biće dati upitnici koji bi mogli da unaprede saradnju, da se uspostavi bolji odnosi porodice i škole, ali i da posluži obrazovnim ustanovama da unaprede svoj rad.

Guliver/Getty

Guliver/Getty

Na inicijativu Ministarstva prosvete, upitnike je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a zamenica direktora te ustanove Gordana Čaprić rekla je za list “Danas” da će ustanove biti u prilici da ih koriste od početka drugog polugodišta. Upitnici će biti anonimni i popunjavaće ih roditelji učenika osnovnih i srednjih škola, ali i oni čija deca pohađaju predškolske ustanove.
Upitnici sadrže veliki broj pitanja o različitim aspektima rada predškolskih sutanova i škola, koja su pre finalne verzije “isprobana” u praksi.
Tako, recimo, na pitanje zašto dete uzima privatne časove, među ponuđenim odgovorima su: da bi naučilo ono što je propustilo, da bi bilo sigurno da će imati visoku ocenu iz predmeta, zbog slabog predznanja, zbog niskog kvaliteta nastave, neprilagođenosti nastavnika učenikovim potrebama i sklonostima…I ovde će roditelj moći da dopiše odgovor ako se ne slaže sa ponuđenim.
Čaprićeva navodi da je upitnik rezultat metodološki utemeljenog rada i da će Zavod dati školama alat i smernice kako da obrade dobijene podatke i da ih koriste za unapređenje kvaliteta. Upitnik je, dodaje, alat koji škole treba da koriste u postupku samovrednovanja, ali i da prema dobijenim rezultatima planiraju, modeliraju i unapređuju svoje aktivnosti.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije